Rusija, Kina, Iran, Indija i Pakistan pozivaju na suradnju s talibanima zbog “stabilnosti”

Rusija, Kina i Iran pozvali su jučer na suradnju s talibanima kako bi se osigurala “stabilnost” regije, potičući talibane da vode “umjerenu politiku”.”Zabrinuti zbog djelovanja zabranjenih terorističkih organizacija u Afganistanu, strane su potvrdile spremnost na nastavak jačanja sigurnosti u zemlji kako bi se pridonijelo regionalnoj stabilnosti”, napisale su te tri zemlje u zajedničkoj izjavi objavljenoj nakon zajedničkih razgovora, a prenosi AFP.

Talibansko izaslanstvo bilo je u srijedu u Moskvi na prvim međunarodnim pregovorima na ruskom teritoriju od njihova dolaska na vlast u kolovozu.U pregovorima s novim afganistanskim vlastima sudjelovalo je deset zemalja: Rusija, Kina, Iran, Pakistan, Indija i pet bivših sovjetskih republika u srednjoj Aziji, bez SAD-a.

Te su zemlje usto pozvale talibane da vode “umjerenu politiku”, kako na unutarnjem, tako i na vanjskom planu, navodi se u zajedničkoj izjavi.

Pozvale su nove vlasti u Kabulu da vode “prijateljsku politiku prema zemljama koje graniče s Afganistanom i da ostvare dugoročne zajedničke ciljeve trajnog mira, sigurnosti i blagostanja”, piše u priopćenju. Zemlje su pri tome pozvale talibane da “poštuju prava etničkih skupina, žena i djece”.

Također su pozvale na “zajedničku inicijativu” kako bi s UN-om organizirale međunarodnu donatorsku konferenciju za Afganistan. Kako se navodi u zajedničkoj izjavi, “teret” gospodarske obnove i razvoja Afganistana trebaju ponijeti “sudionici (sukoba) koji su u toj zemlji bili u zadnjih 20 godina”, jasno smjerajući na američke snage.

Komentari

komentar





You may also like