Rusija korak bliže uspostavi zajedničke protuzračne obrane s Tadžikistanom

Stvaranje integriranog regionalnog sustava protuzračne obrane između Rusije i Tadžikistana je imperativ jer situacija u regiji postaje sve napetija, rekao je danas ruski veleposlanik u Dušanbeu, Semjon Grigorjev za ruski TASS.

Grigorjev je danas predao plan predsjedniku Tadžikistana Emomaliju Rahmonu. “Ugovorni okvir za to već postoji. Naše zemlje se slažu da je ta suradnja potrebna jer situacija u regiji pokazuje trend rasta napetosti”, rekao je veleposlanik. Rusko-tadžikistanski sustav protuzračne obrane “bit će stvoren pod nadzorom ministarstava obrane obiju zemalja”, dodao je veleposlanik. Ruski zamjenik predsjednika Odbora za koordinaciju protuzračne obrane general-pukovnik Jurij Grehov rekao je u travnju da je razrađen nacrt popisa zapovjednih centara, linija komunikacije i odgovarajućih vojnih jedinica te da je u fazi odobrenja. Rusija i Tadžikistan ratificirali su sporazum o stvaranju zajedničkog sustava protuzračne obrane u prosincu 2021. S obzirom na to da Rusija i Tadžikistan nemaju zajedničku granicu, “stranke sporazuma odredit će zasebno područje kolektivne sigurnosti u regiji unutar granica teritorija i zračnog prostora Tadžikistana”, tvrdi ruski veleposlanik.

Tadžikistan snažno vojno i ekonomski ovisi o Rusiji. Rusija je ovoj državi glavi trgovački partner, a dio sredstava šalje i u obliku “pomoći”. Rusija ovoj siromašnoj državi također izvozi puno oružja, obučava dio vojske, a ruske kopnene snage blizu glavnog grada Dušanbea imaju i tzv. 201. vojnu bazu.

Komentari

komentar

You may also like