Rusija kreće prema nacionalizaciji dijela ukrajinske imovine

Imovina ukrajinskih dužnosnika i ukrajinske vojske koja je “uključena u granatiranje teritorija Rusije i Donbasa” mogla bi biti nacionalizirana, navodi se u zakonodavnom prijedlogu ruskoj vladi i Istražnom odboru, prenosi ruski medij Izvestia.

Pretpostavlja se da bi zaplijenjena sredstva trebala biti iskorištena za obeštećenje žrtava. Predlagatelji žalbe napominju da će takav potez Moskve biti simetričan odgovor na zakon koji je potpisao Vladimir Zelenski o prisilnom oduzimanju ruske imovine u Ukrajini.

Državna duma, donji dom ruskog parlamenta, općenito podržava tu ideju, naglašavajući potrebu za razvojem pravnog mehanizma koji bi omogućio očuvanje institucije privatnog vlasništva. Ukrajinska vlada odlučila je 11. svibnja nacionalizirati dio ruske imovine prebacujući je u Nacionalni investicijski fond, stvoren za jačanje vojske zemlje. Prema izvješćima, krajem svibnja u Ukrajini je zaplijenjena imovina Rusije i Bjelorusije vrijedna više od milijardu dolara.

“Simetričan odgovor na zapljenu ruske imovine u Ukrajini trebao bi biti jasan signal drugim zemljama, koje su već počele otvoreno raspravljati o tome kako raspolagati zamrznutim bogatstvom Rusije”, rekao je za Izvestiju zamjenik Komunističke partije Sergej Obuhov. Inicijativa bi trebala biti u skladu s međunarodnim i ruskim zakonodavstvom, tvrdi i zamjenik predsjednika Odbora Državne Dume za nacionalnu sigurnost i borbu protiv korupcije Anatolij Viborni. “Ako možemo razviti pravni mehanizam koji, s jedne strane, čuva instituciju privatnog vlasništva, a s druge omogućuje pretvaranje imovine u državni prihod, onda svi trebamo raditi na takvom rješenju”, rekao je taj političar.

Komentari

komentar





You may also like