Rusija kritizirala Ukrajinu zbog izjave o “izbijanju informacija” iz Medvedčuka

Rusija je u srijedu osudila ukrajinskog dužnosnika jer je rekao da je potrebno ‘izbiti’ informacije od ukrajinskog oporbenog političara Viktora Medvedčuka prije nego što ga stavi na popis ratnih zarobljenika za razmjenu s Rusijom, izvještava Reuters.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova nazvala je komentar Vadima Denisenka, savjetnika ukrajinskog ministra unutarnjih poslova, “britanskom shemom”.

“Razumijete li sada? Britanski plan: održati brzo suđenje, izreći zatvorsku kaznu, a zatim ‘izbiti’ izjavu. Uvijek je učinkovito”, napisala je Zakharova u objavi na Telegramu.

U intervjuu za ukrajinski kanal Rada TV u utorak, Denisenko je rekao da bi “sada bilo idealno provesti najbrže moguće suđenje, dati mu (Medvedčuku) odgovarajuću zatvorsku kaznu, ‘izbiti’ iz njega određene informacije, a nakon toga – razmijeniti.” Dodao je da bi konačnu odluku o tome kako postupati s političarem trebali donijeti tužitelji.

Rusija je u srijedu poručila Ukrajini da se “pripazi” nakon što je ta zemlja  u utorak uhitila proruskog političara Viktora Medvedčuka te je također odbila prijedlog Kijeva o njegovoj razmjeni za ukrajinske ratne zarobljenike, upozorivši da bi se oni koji ga drže mogli uskoro i sami naći u pritvoru.

“Te nakaze koje sebe nazivaju ukrajinskim vlastima kažu da žele iz Medvedčuka iznuditi priznanje, brzo i pošteno, osuditi ga i potom ga razmijeniti za ratne zarobljenike”, rekao je Dmitrij Medvedev, zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti.





Glasnovgovrnik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da će Kremlj pratiti sudbinu ukrajinskog političara Viktora Medvedčuka i da će pozvati europske političare da to učine.

“Pratit ćemo sudbinu Viktora Medvedčuka i također pozivamo europske političare da učine isto, s obzirom da su uvijek jako zabrinuti za slobodu govora”, rekao je Peskov.

Na ukrajinski prijedlog o njegovoj zamjeni za ratne zarobljenike, Peskov je kazao da je Medvedčuk ukrajinski državljanin i strani političar.





Ukrajinske vlasti vide Medvedčuka, šefa političkog vijeća stranke Oporbena platforma – Za život, kao čovjeka bliskog Kremlju i osobnog prijatelja ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Putin ga je, međutim, opisao kao “ukrajinskog nacionalista“.

“Ne sviđa mu se ova definicija, on sebe smatra patriotom Ukrajine, ali nije tajna da je njegov otac bio aktivni član Organizacije ukrajinskih nacionalista, osuđen na sovjetskom sudu, bio u zatvoru i prognan u Krasnojarsku oblast, gdje je rođen Medvedčuk”, rekao je ruski čelnik na pitanje o ukrajinskom političaru.

Ukrajina optužuje Medvedčuka za izdaju, promicanje terorizma i pljačku nacionalnih resursa na Krimu. On je trebao biti u kućnom pritvoru do 10. ožujka, ali su ukrajinske vlasti prijavile njegov nestanak krajem veljače. Kasnije je njegov odvjetnik priznao da je Medvedčuk napustio svoj dom u Kijevu, ali je ostao u gradu, prenosi Anadolu Agency.

Komentari

komentar

You may also like