Rusija Kubi donirala 20 000 tona pšenice

Rusija je u četvrtak donirala gotovo 20.000 tona pšenice političkom savezniku Kubi, što je dobrodošao dar za ovu otočnu državu, koja počinje osjećati bol zbog naglog povećanja svjetskih cijena žitarica usred ukrajinske krize, objavio je Reuters u petak, 22. travnja.

Veleposlanik na Kubi Andrej Guskov rekao je na svečanosti da je prošle godine ruska vlada pristala slati žito na Kubu. No, brod koji je prevozio pšenicu, objasnio je diplomat, zapeo je u blizini Otoka slobode zbog zapadnih sankcija koje je Zapad uveo Rusiji. Bankarska ograničenja zakomplicirala su ruska plaćanja pošiljatelju, što je privremeno onemogućilo iskrcaj broda u kubanskoj luci.

“Ono što se dogodilo jasno pokazuje da su jednostrane mjere prisile poduzete protiv Rusije, poput onih koje se koriste protiv Kube, štetne za živote običnih ljudi”, rekao je veleposlanik na Kubi lokalnim novinarima, a vijest prenosi i američki LA News.

Velika donacija pšenice, koja se koristi za proizvodnju kruha, osnovne hrane koju subvencionira država na Kubi, bila je značajna pomoć Moskve njenom prekomorskom savezniku.

Kuba se 7. travnja pridružila Kini, Sjevernoj Koreji, Iranu, Siriji i Vijetnamu u glasanju protiv rezolucije koju je usvojila Glavna skupština UN-a kojom se suspendira članstvo Rusije u Vijeću za ljudska prava UN-a zbog izvješća o “kršenju ljudskih prava u Ukrajini”, podsjeća Reuters.

Kuba i Rusija imaju dugu povijest svekolike suradnje od kubanske revolucije 1959.g. pod vodstvom Fidela Castra, iako su te veze oslabile posljednjih nekoliko desetljeća nakon raspada SSSR-a. Međutim, nekoliko dana prije početka svoje vojne operacije u Ukrajini, Rusija je pristala odgoditi isplatu kubanskog duga do 2027. godine. Vlade dviju zemalja također su dogovorile produbljivanje veza i istraživanje mogućnosti suradnje u području prometa, energetike, industrije i bankarstva.





Rusija, jedan od najvećih svjetskih izvoznika pšenice, nastavlja isporučivati ​​pšenicu Kubi i drugim trgovinskim partnerima, usprkos sankcijama koje su komplicirale logistiku. Otočna država od 11 milijuna, izolirana američkim sankcijama tijekom Hladnog rata, suočava se s teškom gospodarskom krizom, napominje Reuters.

 

 





Komentari

komentar

You may also like