Rusija: Mir na Korejskom poluotoku moguć samo bez pritiska SAD-a

Trajni mir na Korejskom poluotoku bit će moguć samo pod uvjetom da nema pritiska SAD-a, rekao je tajnik ruskog Vijeća sigurnosti Nikolay Patrushev u komentaru za ruski Kommersant, prenosi Tass.

Prema njegovom mišljenju, “veća neovisnost zemalja u donošenju suverenih odluka u skladu s nacionalnim interesima olakšala bi napredak prema nagodbi oko Korejskog poluotoka”.

Za sada, kazao je, ovisnost pojedinih zemalja o Washingtonu otežava provedbu vlastitih prioriteta, što se jasno vidi u trenutnoj situaciji na Korejskom poluotoku.

“Siguran sam da će trajni mir u podregiji biti moguć samo pod uvjetom da nema pritiska Sjedinjenih Država. Provokacije i drugi destruktivni koraci koje poduzimaju samo stvaraju nestabilnost i potencijalno mogu dovesti do oružanog sukoba, koji treba izbjegavati svakako”, rekao je Patrušev.

Podsjećamo, u srijedu su savjetnici novoizabranog predsjednika Južne Koreje tražili  ponovnu raspodjelu američkih strateških sredstava, poput nuklearnih bombardera i podmornica, na Korejskom poluotoku tijekom razgovora održanih u posjetu Washingtonu, rekao je jedan od savjetnika u srijedu, prenosi Reuters.

Skupina pomoćnika za vanjsku politiku i sigurnost budućeg predsjednika Yoona Suk-yeola susrela se s američkim savjetnikom za nacionalnu sigurnost Jakeom Sullivanom zato što Yoon traži stalniju sigurnosnu prisutnost kako bi odvratio prijetnje iz Sjeverne Koreje dok pojačava testove oružja.





“Razmještanje strateške imovine važan je element jačanja proširenog odvraćanja, a to se pitanje prirodno pojavilo tijekom rasprava”, rekao je novinarima zastupnik Park Jin.

Yoon je također obećao da će “normalizirati” zajedničke vojne vježbe sa Sjedinjenim Državama koje su, u pokušaju smirivanja Pyongyanga i obnavljanja zaustavljenih pregovora o oslobađanju poluotoka od nuklearnog oružja, smanjene za vrijeme odlazećeg liberalnog predsjednika Moona Jae-ina,

Sjeverna Koreja dugo je osuđivala vježbe kao probu za rat, a saveznici su smanjili obuku na terenu i izbjegavali korištenje glavnog oružja poput bombardera i zračnih nosača, već su se umjesto toga usredotočili na računalne simulacije, piše Reuters.





 

 

Komentari

komentar

You may also like