Rusija može biti isključena iz Visa i MasterCard platnog sustava

Rusija se može isključiti iz američkih globalnih platnih sustava Visa i MasterCard, navodi u utorak, 13. travnja, glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

Ranije je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov najavio plan za napuštanje američkih platnih sustava koji su široko rasprostranjeni u svijetu.

“Možemo sa sigurnošću tvrditi jedno: u ovom ili onom obliku sankcije na Rusiju koristi čitav niz država”, kazao je Peskov. Prema njegovim riječima, svrha tih „ilegalnih mjera s gledišta međunarodnog prava” je spriječiti svaki razvoj Rusije.

“Ta se ograničenja očituju u raznim oblicima, ovo je prilično nepredvidiv proces, stoga se u okviru ovog procesa, uzimajući u obzir takve neprijateljske oblike ponašanja prema nama, ne može ništa isključiti”, napomenuo je Peskov.

Rusija i druge zemlje koje se smatraju neprijateljima u SAD-u ili EU stvorile su nacionalne sustave za jačanje financijske suverenosti. Kina i Rusija i druge zemlje povećavaju trgovinu u nacionalnim valutama.

U razdoblju prvih sankcija SAD-a i EU-a 2014. Rusija je stvorila nacionalni platni sustav „Mir“ i „već su se pojavile zemlje u kojima se taj sustav može koristiti. Sada nitko ne sumnja da će se on na kraju proširiti globalno. I tako – u svim ostalim područjima”, izjavio je Peskov.





Podsjećamo: tijekom kulminacije ukrajinske krize 2014. g. i nakon uvođenja snažnih proturuskih sankcija zbog uloge te zemlje u istoj od strane SAD-a i EU, pojavile su se i naznake o njenom mogućem isključenju iz međunarodnog platnog sustava Swift. Da je to tada bilo učinjeno Rusija bi se našla u golemim problemima u trgovinskim odnosima s čitavim svijetom, a Moskva je takve najave okarakterizirala kao objavu rata. Swift, koji ima sjedište u EU, vrlo je brzo odbacio takvu mogućnost, a njegovi voditelji govorili kako se Swift ne uvlači u međusobne političke sukobe zemalja-korisnica.

Međutim, Swift je pod pritiskom Washingtona, u vrijeme Trumpove administracije ipak popustio i Iranu blokirao korištenje svojih usluga u sklopu snažnih američkih protuiranskih sankcija.

O tome je nedavno govorio i ruski državni vrh s obzirom da su se „šumovi“ o takvim potezima Swifta i prema Rusiji opet počeli nazirati na horizontu ukupne američko-ruske geopolitičke borbe.





Komentari

komentar

You may also like