Rusija može prijeći na trgovanje naftom u nacionalnim valutama

Sinoć je ruski ministar financija Anton Siluanov, gostujući na televiziji „Rossia 1“, izjavio, kako dopušta mogućnost prijelaza naplate trgovine naftom u nacionalnim valutama zbog nesigurnosti dolara.

„Nije isključeno. Mi smo osjetno smanjili ulaganja naših rezervi u američke aktive. Sada i dolar, koji se smatrao svjetskom valutom, predstavlja rizični instrument za naplatu“, kazao je ruski ministar. Pri tom je pojasnio kako vlada ne namjerava zatvoriti američke tvrtke.

Podsjećamo: od početka 2018.g. Rusija je u dva mjeseca za redom naglo smanjila ulaganja u američke državne obveznice: u travnju za čak 47,5 milijardi dolara, a u svibnu za još 38,8 milijardi dolara. Na taj su način oni smanjeni na svega 14,9 milijardi dolara (još početkom godine vrijednost ruskih aktiva u američkim vrijednosnicama SAD-a iznosila je nešto manje od 100 milijardi dolara), što je najniža razina od 2007. godine i zbog čega je Rusija svjesno napustila „klub“ najvećih vlasnika američkog duga kojeg predvodi Kina. Rusija je povukla čak 33 velika nositelja američkog državnog duga. Analitičari smatraju kako se Moskva time sada osigurala od mogućih potresa njezinog gospodarstva izazvanih eventualnom američkom blokadom njezinih sredstava u SAD-u. Takva blokada uopće nije nemoguća u kontekstu urušavanja normi međunarodnog prava, čemu upravo svjedočimo.

U tom je smislu ruska Središnja banka pojasnila kako diversificira međunarodne rezerve, učitavajući sve rizike, uključno financijske, ekonomske i geopolitičke.

Ministar Siluanov spomenutu je izjavu dao u jeku američke objave o uvođenju novih sankcija protiv Rusije. Naime, Washington je 8. kolovoza proglasio nove sankcije zbog ruskog „korištenjakemijskog oružja“ u aferi Skripalj, koje bi na snagu trebale stupiti 22. kolovoza. Sastojat će se od dva dijela: prvi će zabranjivati izvoz u Rusiju proizvoda dvojne namjene, dok će se drugi dio odnositi na smanjenje razine diplomatskih odnosa, zabranu letova ruske nacionalne zračne tvrtke Aeroflot u SAD, i gotovo potpunu zabranu američkog izvoza u Rusiju.

Podsjećamo: zbog najave uvođenja najnovijih proturuskih sankcija od strane Washingtona u petak se sastalo i rusko Vijeće sigurnosti pod predsjedanjem predsjednika države Vladimira Putina, a istog je dana i ruski premijer Dmitry Medvedev kazao, kako će uvođenje novih američkih sankcija biti objava gospodarskog rata protiv Rusije.
Sinoćnja izjava ruskog ministra o mogućem ruskom „zaobilaženju“ dolara u transakcijama vezanim uz trgovinu naftom uslijedila je svega dva dana nakon što je Kina (njezine velike naftne tvrtke) najavila potpunu obustavu uvoza američke nafte, ali i moguće uvođenje carina na američki LNG plin. Prekjučer je i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio otklon od dolara i trgovanje u nacionalnoj valuti sa svojim glavnim trgovinskim partnerima. Štoviše, Erdogan je jučer upozorio SAD kako će se, ukoliko Washington ne bude pokazivao razumijevanja za turske stavove, Turska okrenuti „novim saveznicima“.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like