Rusija nagodinu počinje masovnu proizvodnju tenka T-14 Armata

Masovna proizvodnja tenka T-14 Armata počinje iduće godine, kazao je danas ruski ministar industrije i trgovine Denis Manturov za TASS.

“Testiranja tenka će završiti iduće godine. Aktivno ćemo krenuti sa serijskom proizvodnjom od iduće godine”- kazao je Manturov.

Armata je univerzalna donja baza za teška oklopna vozila, a osim T-14 nadogradnje, na nju će se montirati i T-15, 2S35 Koalitsiya-SV, ali i nadogradnje koje će služiti za transport teških objekata.

T-14 inačica na Armata bazi prvi puta je kao prototip pokazana na paradi za Dan pobjede na Crvenom trgu još 2015., ali zbog proračunskih ograničenja razvoj tenka je stagnirao.

T-14 bit će tehnološki najnapredniji tenk. Motor može generirati silu od 2000 konjskih snaga, a maksimalna brzina tenka je 90 km/s. Težina tenka je 58 tona. Unutra stanu tri vojnika, a zanimljivosti je da će oni imati i svoj toalet. Vršna kula i stojnica su automatizirane i mogu djelovati bez ljudskog upravljanja. Tenk je opremljen brojnim senzorima i radarom. Glavni top je 2A82-1M 125 mm koji može ispucavati nekoliko tipova streljiva: od navođenih projektila, do streljiva za probijanje drugih oklopnih vozila i protuhelikopterskog streljiva. Osim toga, tenk će imati i dvije strojnice.

 
Komentari

komentar

You may also like