Rusija najavila “režim tišine” za izlazak civila iz Kijeva, Harkiva, Mariupolja

Od 10 sati ujutro po moskovskom vremenu 8. ožujka Ruska Federacija proglašava “režim tišine” kako bi civili mogli napustiti teritorij Kijeva, Harkiva, Černigova, Sumija i Mariupolja, priopćio je ruski Stožer za humanitarna pitanja  u Ukrajini, a prenosi ruski medij RIA Novosti.

Rusija je spremna osigurati humanitarne koridore od Kijeva i susjednih naselja preko teritorija Bjelorusije s daljnjim izvlačenjem zrakoplovima u Rusku Federaciju, u smjeru juga – u dogovoru s ukrajinskim vlastima; od Černigova – preko Bjelorusije s naknadnim letom zrakoplova u Rusiju, u smjeru juga – također u dogovoru s ukrajinskim vlastima – od Sumija do Poltave na dvije rute i do Belgoroda na teritoriju Rusije.  Od Harkiva – do ruskog grada Belgorod, kao i do Ivano-Frankivska, Lvova i Uzhgoroda – u dogovoru s vlastima Ukrajine.

Također, Rusija je spremna osigurati koridore iz Mariupolja duž dvije rute do Rostova na Donu u Rusiji, te do Zaporožja – u dogovoru s ukrajinskim vlastima .

Do 03:00 po moskovskom vremenu od ukrajinske strane će se tražiti da se dogovore o izlaznim rutama za civile i vremenu otvaranja humanitarnih koridora.

Također, Ukrajina mora dati pisana jamstva za osiguranje sigurnosti na deklariranim rutama i prije 03:00 po moskovskom vremenu objaviti hitnu izjavu Glavnog stožera o detaljima humanitarne operacije na ukrajinskom i ruskom jeziku u medijima, prenijeti izjavu u veleposlanstava stranih država, relevantne strukture UN-a , OESS-a, ICRC-a i drugih međunarodnih organizacija putem svih dostupnih informacijskih izvora.

Počevši od 09:30 po moskovskom vremenu, za provedbu plana evakuacije potrebno je uspostaviti stalnu komunikaciju između strana radi razmjene informacija, dodali su iz ruskog Glavnog stožera.





Predstavnici Moskve i Kijeva dogovorili su otvaranje humanitarnih koridora na pregovorima  u Bjelorusiji.





 

Komentari

komentar

You may also like