Rusija nastavlja napade na ukrajinske energetske objekte, dok u Ukrajini pada prvi snijeg

Rusija je danas nastavila gađati postrojenja za proizvodnju plina, elektrane i veliku tvornicu projektila u novim raketnim napadima na ključnu infrastrukturu u Ukrajini, rekli su ukrajinski dužnosnici. Eksplozije su se čule u nekoliko dijelova zemlje, uključujući južnu luku Odesu, glavni grad Kijev i središnji grad Dnjepar, a civili su pozvani da se sklone jer su izdana upozorenja o zračnom napadu.

Meta ruskih napada je bila i ogromna tvornica projektila Pivdenmaš u Dnjepru, rekao je premijer Denis Šmihal. “Projektili upravo lete iznad Kijeva. Sada bombardiraju naša postrojenja za proizvodnju plina, bombardiraju naša poduzeća u Dnjepru i Pivdenmašu”, prenosi ga ukrajinska verzija Interfaxa. Nije specificirao na koje je pogone za proizvodnju plina misli. Lokalni dužnosnici rekli su da su dvije osobe ubijene u noćašnjem raketnom napadu na jugoistočnu regiju Zaporožje, tri s osobe ranjene u napadu na sjeveroistočni grad Harkov, a tri su ozlijeđene u Odesi.

Rusija je posljednjih tjedana pojačala napade na ukrajinska energetska postrojenja, pokrenuvši neke od najtežih valova raketnih napada od početka rata. Ukrajina je rekla da je njezina protuzračna obrana onesposobila mnoge projektile i bespilotne letjelice ispaljene u posljednjih nekoliko tjedana. Gradski dužnosnici Kijeva rekli su da su danas u blizini grada uništene dvije krstareće rakete i četiri drona Šahed iranske proizvodnje. “Jutros je Rusija lansirala još jedan projektil na ključnu infrastrukturu Ukrajine”, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Oleg Nikolenko dodao: “Putin želi uskratiti milijunima ljudi električnu energiju i grijanje, usred niskih temperatura. Pošaljite Ukrajini više protuzračnih i raketnih obrambenih sustava kako bi spriječili ovu tragediju. Kašnjenja koštaju živote.”

Državna novinska agencija Ukrinform izvijestila je da je regija Dnjepar pretrpjela jutros nestanak struje nakon eksplozije. Jučer u većem dijelu Kijeva nije bilo struje. Za Ukrajince bez električne energije i uz prekinute linije plina i goriva, dolazi loša vijesti. Naime, temperature u Ukrajini su počele naglo padati. Prvi snijeg ove sezone pao je u Ukrajini. Dopisnici AFP-a u glavnom gradu Kijevu izvještavaju o prvim snježnim pahuljama. Regionalni guverner ovog je tjedna upozorio da bi situacija mogla postati “teška” i da bi temperature mogle pasti do minus 10 stupnjeva Celzijevih. Čini se da Rusija, koja dugo nije ostvarila značajne teritorijalne dobitke u Ukrajini, a bilježi velike gubitke teritorija, sada želi ukrajinske vlasti primorati na pregovore putem uništavanja infrastrukture. Cijenu ovakvih poteza će, kao i inače, najviše osjetiti stanovništvo.

Komentari

komentar





You may also like