Rusija nastavlja ofanzivu na Afriku: Lavrov u Kongu

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov boravio je u ponedjeljak u Kongu, u sklopu ruske afričke “ofanzive” koja ga također vodi u Egipat, Ugandu i Etiopiju, navodi Euronews.

Lavrov je stigao u nedjelju navečer u Oyo, u sjevernom Kongu, cca 400 km sjeverno od glavnog grada Brazzavillea i uporišta kongoanskog predsjednika Denisa Sassoua Nguessoa.

Sassou Nguesszo i Lavrov međusobno će razgovarati, a kasnije ruski šef diplomacije putuje u Ugandu i Etiopiju na nastavak svoje afričke turneje, osmišljene s ciljem jačanja potpore Rusiji na međunarodnoj sceni.

Ministarstvo vanjskih poslova u Moskvi optužilo je SAD da pokušava uvjeriti čelnike nezapadnih država da se ne fotografiraju s Lavrovom, “kako bi spriječili Rusiju da to iskoristi kao dokaz da nije izolirana”, navodi Euronews. Međutim,  na društvenim mrežama objavljeno je niz slika nasmijanog Lavrova koji se srdačno pozdravlja s kongoanskim kolegom Jean-Claude Gakossom u međunarodnoj zračnoj luci Ollombo u Oyu u nedjelju navečer.

Uoči posjeta, Lavrov je u intervjuu rekao kako Rusija ima “dugogodišnje dobre odnose s Afrikom još od vremena Sovjetskog Saveza”.

Lavrov je pohvalio ulogu Rusije u dekolonizaciji Afrike, kazavši “da smo pružili pomoć nacionalno-oslobodilačkom pokretu, a potom i obnovi neovisnih država, te usponu njihovih gospodarstava”.

Razgovori u ponedjeljak u Kongu označavaju drugi dio Lavrovljeve turneje po zemljama – ruskim afričkim saveznicama, navodi isti medij.

U nedjelju je bio u Kairu gdje je prvo razgovarao s predsjednikom Abdelom Fattahom al-Sissijem, a potom i sa svojim egipatskim kolegom Samehom Shukryjem. Lavrov se također sastao s glavnim tajnikom Arapske lige Ahmedom Aboul Gheitom, prije nego što se obratio panarapskoj organizaciji, priopćila je Arapska liga.

Na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji sa Shukryjem, Lavrov je kazao da je razgovarao o ruskoj “vojnoj operaciji” u Ukrajini s egipatskim dužnosnicima koji su pozvali na “političko i diplomatsko” rješenje sukoba.

Lavrov je okrivio Ukrajinu za prekid ranijih mirovnih pregovora.

“Nemamo nikakvih predrasuda o nastavku pregovora o širem spektru pitanja, ali to ne ovisi o nama”, rekao je. “Ukrajinske vlasti, od predsjednika do njegovih bezbrojnih savjetnika, stalno govore da neće biti pregovora dok Ukrajina ne porazi Rusiju na bojnom polju”, kazao je ruski šef diplomacije, a prenosi Euronews

Ruski diplomat iskoristio je svoj govor u Arapskoj ligi za promociju narativa Kremlja da je Zapad gurnuo njegovu zemlju na izvršenje invazije na Ukrajinu i optužio je Zapad da ignorira sigurnosne brige Rusije koje proizlaze iz širenja NATO-a na istok, zaključuje Euronews.

Podsjećamo kako se niti jedna država Afrike i Bliskog istoka nije željela priključiti zapadnim sankcijama protiv Rusije, uvedenim nakon njene intervencije u Ukrajini 24. veljače. Općenito, gotovo isti trend je i u azijskim (izuzetak su Japan, J. Koreja i Singapur) i latinskoameričkim zemljama i to Moskva često koristi kao argument da nikakve međunarodne izolacije Rusije izvan tzv. kolektivnog zapada nema i da je, štoviše, Zapad sam sebe izolirao od „ostatka svijeta“ u omjeru 1:7 milijardi stanovnika. Moskva, osim toga, aktivno djeluje na stvaranju multipolarnog svijeta, skupa s Kinom i ostalim članicama grupe BRICS, ali i ne samo njim, što je potvrdio i prošlotjedni summit na vrhu u Teheranu između Rusije, Turske i Irana.

Komentari

komentar

You may also like