Rusija nastavlja s planom aneksije unatoč vojnom povlačenju

Ruski predsjednik Vladimir Putin mogao bi finalizirati svoj plan za aneksiju četiriju ukrajinskih regija kasnije u utorak, iako su njegove snage potisnute od strane Ukrajine na dva odvojena bojišta, piše Reuters.

Rusija, koja je eskalirala svoj sedmomjesečni rat svojom težnjom za aneksijom, vojnom mobilizacijom i upozorenjima o uporabi nuklearnog oružja, žuri dovršiti proces za koji Ukrajina i Zapad kažu da je ilegalan i da ga neće priznati. Ranije u utorak, gornji dom ruskog parlamenta izglasao je odobrenje uključivanja četiriju regija u Rusiju, koje zajedno predstavljaju oko 18 posto Ukrajine. Kremlj je objavio da će Putinov potpis, posljednja faza u procesu, vjerojatno uslijediti kasnije tijekom dana.

Europska unija je u Bruxellesu pozvala ruskog izaslanika da odbaci “nezakonitu aneksiju” Moskve i zatraži od nje da bezuvjetno povuče sve svoje trupe s cijelog teritorija Ukrajine. Rusija ne kontrolira u potpunosti nijednu od četiri regije za koje kaže da ih pripaja – Doneck, Luhansk, Zaporižja i Herson – a Kremlj je rekao da tek treba odrediti konačne granice pripojenog teritorija. Ruske snage u regijama istočnog Donecka i južnog Hersona bile su prisiljene na povlačenje posljednjih dana i čini se da se bore da zaustave ukrajinsku vojsku koja je sve više opremljena od strane Zapada.

Moskva se nada da bi “djelomična mobilizacija” koju je najavila prije dva tjedna mogla pomoći u preokretu. Novinska agencija RIA u utorak je citirala ministra obrane Sergeja Šojgua da je Rusija do sada pozvala više od 200 000 rezervista od planiranih 300 000 ljudi. Međutim, mnogi ruski muškarci pobjegli su iz zemlje radije nego da se bore u Ukrajini, a ruski odvjetnici kažu da uporno rade na pružanju savjeta muškarcima koji žele izbjeći mobilizaciju. Neki Rusi putuju tisućama kilometara automobilom, vlakom i avionom kako bi pobjegli.

Proboj na jugu

Ruske okupacijske vlasti na jugu Ukrajine poručile su u utorak da ne treba paničariti iako su se ruske snage morale povući pred ukrajinskom protuofenzivom u Hersonskoj oblasti, prenosi France Presse. Od početka rujna ukrajinske snage nanijele su niz bolnih poraza Rusima na sjeveroistoku i istoku zemlje.





Čelnik ruskih okupacijskih vlasti u Hersonu, Vladimir Saldo, prvi je priznao da se dogodio ukrajinski “proboj” odnosno da su Rusi izgubili selo Dudčani, da bi potom u ponedjeljak u razgovoru objavljenom na Telegramu uvjeravao da je rusko zrakoplovstvo “zaustavilo” ukrajinsko napredovanje. “Napredovanje ukrajinskih nacista u području Dudčana zaustavljeno je… ne treba paničariti”, poručio je kasnije jedan od njegovih pomoćnika, Kiril Stremusov, u poruci objavljenoj u utorak na Telegramu. “Čuju se eksplozije izdaleka, ali ne toliko često”, javio je iz Hersona.

Ruski kanal na Telegramu, Rybar, koji prati kretanja ruskih snaga, otkriva da Ukrajinci napreduju na području Arhanhelska i Dudčana kako bi “prekinuli opskrbu ruskih snaga koje se nalaze na desnoj obali Dnjepra”. Po zapadnim i ukrajinskim procjenama, ondje bi moglo biti stacionirano oko 20 000 vojnika. Ukrajinske snage koncentrirale su zadnjih tjedana napade na ruske položaje i skladišta na desnoj obali Dnjepra te na mostove na toj rijeci kako bi prekinule ruske linije opskrbe.

Kijev se još nije službeno oglasio o svojim napredovanjima na jugu zemlje. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je samo u svojem obraćanju javnosti u ponedjeljak navečer da su “oslobođena nova naselja u više regija”. “Sve više okupatora nastoji pobjeći, neprijateljskoj vojsci nanosi se sve više gubitaka”, rekao je. Uz to, zadnjih nekoliko dana na internetu se pojavilo mnogo video snimki ukrajinskih vojnika kako podižu ukrajinske zastave u selima na sjeveru Hersonske oblasti.





Nema razgovora s Putinom

U dekretu objavljenom u utorak, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij službeno je proglasio bilo kakve razgovore s Putinom “nemogućima”, dok je ostavio otvorena vrata za razgovore s Moskvom ako dobije novog čelnika.

Kremlj je objavio da ono što naziva svojom “specijalnom vojnom operacijom” u Ukrajini neće završiti ako Kijev odbaci razgovore, dodajući da su “potrebne dvije strane za pregovore”. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov također je rekao da Moskva ne želi sudjelovati u “nuklearnoj retorici” koju širi Zapad, nakon što je britanski Times izvijestio da je NATO upozorio članove saveza da bi Putin mogao testirati atomsko oružje na ukrajinskoj granici. Novine su objavile da je Rusija premjestila vlak za koji se mislilo da je povezan s jedinicom odgovornom za nuklearno streljivo.

Međutim, Kremlj je imao više vremena za potencijalni mirovni plan koji je na Twitteru objavio milijarder Elon Musk, prema kojem bi Ukrajina ustupila Krim, dopustila nove referendume na zemlji pod ruskom okupacijom i pristala na neutralnost. “Vrlo je pozitivno da netko poput Elona Muska traži miran izlaz iz ove situacije”, rekao je Peskov o planu koji je Kijev osudio kao nagradu za invaziju Moskve.

Medij: Eskalacija? Putin naredio ruski nuklearni vlak za Ukrajinu?

 

Komentari

komentar

You may also like