Rusija ne isključuje stvaranje alternative SWIFT-u

U Rusiji nije isključeno stvaranje alternativnog sustava plaćanja u međunarodnom platnom prometu koji se sada ostvaruje posredstvom SWIFT-a, izjavio je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksandar Pankin. 

“Uzimajući u obzir brzi razvoj digitalnih valuta i blockchaina, očito je kako se temelj za međunarodna poravnanja može oblikovati na potpuno novoj tehnološkoj bazi”, izjavio je.

Prema Pankinu, razvoj alternativnih sustava SWIFT-u, koji će biti napredniji i neće imati pravo na monopol na ovom području, „nije samo odgovor na trenutačnu geopolitičku stvarnost, već i odgovor na potrebu modernizacije metode plaćanja uzimajući u obzir suvremena napredna dostignuća u digitalnoj sferi”.

 

Podsjećamo: posljednjih tjedana u Rusiji se tema SWIFT-a često pojavljivala i u političkim i u medijskim krugovima. Prije svega kroz upozorenja pojedinih visokih državnih dužnosnika da bi se Sjedinjene Države u skoro vrijeme mogle odlučiti na isključivanje Rusije iz međunarodnog platnog prometa kroz sustav SWIFT, što bi toj zemlji prouzročilo goleme probleme u trgovinskim i financijskim odnosima s ostatkom svijeta.

Pa iako SWIFT nije američki platni instrument, jasno je tko u današnjem svijetu globalnih financija i osiguranja instrumenata za njihovo funkcioniranje ima glavnu riječ. Iako se uprava SWIFTA (koji ima sjedište u Europi) još u vrijeme prvih najava da bi ga SAD mogle iskoristiti u sankcijske svrhe protiv Rusije na vrhuncu ukrajinske krize 2014. g. odmah distancirala od takve mogućnosti, ukazujući na svoj međunarodni karakter i ne uvlačenje u međudržavne političke sporove, slabost SWIFT-a ipak se pokazala nakon američkih pritisaka vezano uz sankcije protiv Irana, uvedene od strane Trumpove administracije u svibnju 2018. godine. SWIFT se tada morao pokoriti i isključiti Teheran iz svog sustava financijskih transakcija u sklopu američkih sankcija protiv iranskog financijskog i energetskog sektora.
Iako, naravno, Rusija nije Iran, ona si takav „komoditet“, koji se oslanja na danu riječ i formalnu politiku poslovanja SWIFT-a očito ne namjerava oslanjati i tražit će alternative.

 

 

Komentari

komentar

You may also like