Rusija neće izvoziti naftu ako će joj to proizvoditi gubitke

Rusija će prestati isporučivati ​​naftu svjetskim tržištima uvođenjem gornje granice troškova koja će biti niža od cijene vađenja tog resursa, izjavio je za rusku državnu televiziju potpredsjednik ruske vlade Aleksandar Novak.

“Ako ove cijene, o kojima se govori, budu ispod cijene proizvodnje nafte, Rusija tu naftu neće isporučivati ​​na svjetska tržišta. To znači da nećemo raditi s gubitkom“, kazao je Novak.

Podsjećamo da su zapadne zemlje, nakon prošlomjesečnog sastanka G7 objavile o namjeri za proučavanje mogućnosti za određivanje gornjih graničnih cijena za isporuke ruske nafte na svjetska tržišta s obzirom kako Moskva ostvaruje neočekivano velike prihode zbog njihovih visokih cijena, neovisno o smanjenju količine izvoza „crnog zlata“ zbog proturuskih sankcija.

Međutim, do sada to još uvijek nisu uspjeli ostvariti, ali Sjedinjene Države na tome aktivno rade. Navedena izjava ruskog ministra o tome najbolje i svjedoči, kao što svjedoči i da bi Rusija mogla pristati na neka, po nju razumna ograničenja.

S druge strane Moskva upozorava kako bi takva odluka Zapada mogla dovesti do potpuno suprotnog efekta tj. do enormnog povećanja cijena nafte. Kada bi Rusija prestala s isporukama to bi se posve sigurno i dogodilo s obzirom kako supstitut za rusku naftu jednostavno ne postoji tj. nije ju moguće zamijeniti niti maksimalnim podizanjem proizvodnje svih drugih zemalja izvoznika. O tome su već ranije otvoreno kazali u Međunarodnoj energetskoj agenciji (IEA) ali i u Saudijskoj Arabiji, uz Rusiju najvećoj izvoznici nafte u svijetu.

Prema danas objavljenim podacima ruskog medija RIA Novosti, cijena ruske izvozne nafte Urals u Europi varira oko 80 dolara po barelu, a popusti za nju su na razini od 32-35 dolara po barelu od početka srpnja (cijena nafte na svjetskom tržištu sada se kreće oko 105 dolara za barel, op.GN.).
I dalje ćemo pratiti stanje po tom pitanju.

Komentari

komentar





You may also like