Rusija neće zaustaviti tranzit plina preko Ukrajine dok traje ugovor

Tranzit ruskog plina kroz teritorij Ukrajine bit će zajamčen samo dok su na snazi ​​trenutačno relevantni ugovori, izjavio je u ponedjeljak, 31. svibnja, za RIA Novosti Dmitrij Biričevski, direktor Odjela za gospodarsku suradnju ruskog Ministarstva vanjskih poslova, kao odgovor na optužbe iz Kijeva da će se upravo to dogoditi tj. da će Rusija nakon operacionalizacije plinovoda Sjeverni tok 2 obustaviti izvoz plina kroz ukrajinski teritorij.

Bričevski je naglasio kako si Rusija nije postavila zadatak da zaustavi ukrajinski tranzit plina nakon puštanja u rad Sjevernog toka 2.

„Sad je ugovor (s Ukrajinom, op.GN.) valjan, a onda će biti pregovori između Gazproma i njihovih partnera u Ukrajini. Nemamo zadatak obustaviti opskrbu plinom kroz Ukrajinu. Rusija nikada nije koristila energiju i svoje prirodne resurse kao element pritiska ili ucjene. Ako se poslovni subjekti slože, ako postoji potreba za ruskim plinom u određenim regijama Europe, tada će taj plin pouzdano i predvidljivo ići potrošačima”, obećao je Birichevsky, ponovivši kako je Sjeverni tok 2 čisto tržišni projekt.

Podsjećamo: nedavno je predsjednik ukrajinskog plinskog operatera GTS Sergej Makogon Ukrajini predvidio milijarde dolara gubitka nakon pokretanja baltičkog plinovoda Sjeverni tok 2.

Prema njegovim izračunima, 1,5 milijardi dolara bit će gubici zbog prekida tranzita i još 2-3 milijarde dolara zbog povećanja cijene plina za Ukrajinu, jer će njezin prijevoz iz EU poskupjeti.

Prema najavama operatera spomenutog plinovoda – tvrtke Nord Stream 2 AG, plinovod Sjeverni tok 2 trebao bi biti dovršen u jesen ove godine. Njemački i danski regulatori smatraju da će to biti u rujnu. Nedavno je američki predsjednik Joe Biden izjavio kako nema smisla uvoditi nove sankcije protiv spomenutog operatera  s obzirom kako je plinovod već gotovo dovršen, ali je i dalje naglasio svoje protivljenje tom projektu. Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitry Kuleba, komentirajući nastalu situaciju, izjavio je da bi provedba projekta plinovoda Sjeverni tok 2 bila poraz za američku diplomaciju.





 

Komentari

komentar





You may also like