Rusija: Nema nuklearnog sporazuma dok SAD ne izmijeni politiku prema Ukrajini

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov u srijedu je rekao da Moskva ne kani preispitati odluku o suspenziji sporazuma Novi START o nuklearnom naoružanju sa Sjedinjenim Američkim Državama sve dok ta država ne izmijeni svoju politiku prema Ukrajini, izvijestio je Interfax.

Predsjednik Vladimir Putin prošli je tjedan izvijestio da Moskva privremeno prekida svoje sudjelovanje u sporazumu, pri čemu je optužio Sjedinjene Američke Države da pokušavaju nanijeti “strateški poraz” Rusiji u Ukrajini. U utorak je potpisao zakonsku odluku o suspenziji. “Sve dok Sjedinjene Države ne promijene svoje ponašanje, dok ne vidimo znakove zdravog razuma u onome što rade u vezi s Ukrajinom… nema nikakvih izgleda da se odluka o suspenziji Novog START-a preispita”, rekao je Rjabkov.

Sporazum su 2010. potpisali tadašnji predsjednici država Dmitrij Medvedev i Barack Obama s ciljem ograničenja broja strateških nuklearnih bojevih glava koje svaka strana može postaviti. Istodobno je obavljen niz obostranih inspekcija te su države međusobno razmijenile važne informacije.

Sporazum je posljednji u nizu koji je zaustavio hladnoratovsku utrku u naoružanju između Washingtona i Moskve, a trebao bi isteći 2026. godine. Vojni analitičari smatraju da bi neuspjela obnova tog sporazuma povećala nuklearni rizik u doba pojačanih nesuglasica u pogledu sukoba u Ukrajini.

Interfax prenosi da je Rjabkov kazao kako su dvije države nastavile razgovarati o pitanjima povezanim sa sporazumom putem “zatvorenih kanala”. Agencija prenosi i da je ruski ministar vanjskih poslova rekao da je Rusija spremna na komunikaciju i razmjenu informacija s Washingtonom o Novom START-u.

Rjabkov Bidenov govor označio kao neuspjeli pokušaj pritiska na Rusiju





Komentari

komentar





You may also like