Rusija nije podržala izjavu Vijeća sigurnosti o turskoj operaciji u Siriji

Turska je, očito, dobila novu snažnu zaštitnicu u najvažnijem tijelu međunarodne zajednice, Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda – Rusiju. Naime, Rusija je danas istupila protiv američke izjave u VS o stanju vezano uz tursku vojnu operaciju na sjevero-istoku Sirije. O tome je upravo izvijestila ruska agencija RIA Novosti.

Sinoć su članice VS raspravljale o potezima Ankare u Siriji, međutim nije bio usvojen nikakav dokument. Danas se na sjednici razmatrao američki prijedlog rezolucije, u kojem Washington i njegovi europski partneri izražavaju zabrinutost turskom vojnom operacijom i pozivaju Ankaru na prekid vojne akcije u susjednoj državi. Također se traži i pokretanje diplomatskih kanala za rješavanje sigurnosnih pitanja koji zabrinjavaju tursku stranu. U tom se dokumentu turska operacija naziva invazijom.

Međutim Rusija nije odobrila ovaj projekt rezolucije, jer on ne odgovara poziciji Moskve, navodi izvor spomenute ruske novinske agencije. U priopćenju ruskog Ministarstva vanjskih poslova navodi se kako je ruska strana ozbiljno zabrinuta stanjem na sjeveru Sirije ali i da Rusija ne sumnja u „objektivnu nužnost borbe s terorizmom i osiguranja sigurnosti Turske, kao i svih država regije“. Istovremeno Moskva naglašava kako „mir i stabilnost na tom dijelu suverene sirijske zemlje mogu biti osigurani jedino kroz… dijalog između vlade i Kurda, koji su neodvojivi dio sirijskog društva“ i da je Rusija spremna pomoći u takvom dijalogu.

 

Komentari

komentarloading...

You may also like