Rusija nije pozvala strane čelnike na vojnu paradu 9. svibnja

Rusija neće pozvati strane čelnike na tradicionalnu vojnu paradu uz Dan pobjede 9. svibnja, objavio je u petak Kremlj. Svečanostima 9. svibnja obilježava se svake godine pobjeda Sovjetskog Saveza nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu.

Čak se ni bjeloruski predsjednik Aleksander Lukašenko, bliski saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, ne očekuje na proslavi. “Koliko ja znam, on ne planira doći”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. Za Moskvu nije neuobičajeno da ne poziva goste na paradu, rekao je Peskov i dodao da 77. godišnjica nije veliki događaj za proslavu. “To neće biti jubilej. To je naš praznik, sveti dan za Rusiju i ruski narod. Nismo pozvali strane čelnike”, rekao je, kao javlja novinska agencija Tass.

Peskov to nije spomenuo no razlog za odsutnostn sranih šefova država i vlada ove godine sigurno je ruska invazija na Ukrajinu. Čak i državnici iz zemalja koje su zauzele mekši stav prema Moskvi vjerojatno se ne bi odazvali pozivu da iskažu potporu Putinu na takav javni način, piše dpa. Ni zapadni diplomati na dužnosti u Rusiji neće doći na paradu zbog krvoprolića u Ukrajini.

Ovaj tjedan počele su probe za tradicionalnu paradu u kojoj će sudjelovati oko 11.000 vojnika na moskovskom Crvenom trgu. Osim vojnika, Rusija će 9. svibnja pokazati svoje naoružanje i vojnu opremu.

Komentari

komentar





You may also like