Rusija nudi Kazahstanu izgradnju nuklearne elektrane

Rusija može izgraditi nuklearnu elektranu u Kazahstanu, ali i pružiti druge vrste podrške ovoj republici, ponudio je danas ruski predsjednik Vladimir Putin, prenosi RIA.

“Rusija nudi našim partnerima, uključujući Kazahstanu, pomoć i podršku u izgradnji i održavanju nuklearnih elektrana ako oni donesu takvu odluku”, rekao je Putin. “Konkretno, mogli bismo govoriti o izgradnji nuklearne elektrane koju je projektirala Rusija i sadrži rusku tehnologiju”, rekao je Putin dodajući kako bi Moskva sudjelovala i u obuci osoblja. “Utjecaj nuklearnih elektrana na zagađenje zraka zanemariv je, a naši stručnjaci nastoje i dalje smanjivati ​​zagađenje atmosfere”, naglasio je ruski čelnik.

Godine 2019. Putin je na sastanku s predsjednikom Kazahstana, Kasimom-Žomart Tokajevim predložio proširenje suradnje Moskve i Nur-Sultana u energetskom sektoru i izgradnju nuklearne elektrane u Kazahstanu korištenjem ruskih tehnologija. Tokajev je početkom ovog mjeseca pozvao državne službe da u roku od godinu dana razmotre mogućnost razvoja sigurne nuklearne energije u zemlji.

Komentari

komentar

You may also like