Rusija obećala Mađarskoj nastavak isporuke plina

Rusija je obećala nastavak isporuke plina Mađarskoj i da će Gazprom ispuniti svoje ugovorne obveze prema zemlji, rekao je ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto u intervjuu za javni radio u nedjelju.

U odgovoru Rusije na sankcije Zapada uvedene Moskvi nakon njezine invazije na Ukrajinu, državni energetski div Gazprom prekinuo je opskrbu danskom Orstedu i Shell Energyju za njegov ugovor o isporuci plina Njemačkoj. Također je smanjio opskrbu nizozemskom trgovcu plinom GasTerra zajedno s Bugarskom, Poljskom i Finskom zbog odbijanja plaćanja za ruski plin u rubljima u skladu s novom shemom plaćanja.

Szijjarto je rekao da su ga predsjednik Uprave Gazproma Alexey Miller i zamjenik ruskog premijera Alexander Novak u telefonskom pozivu uvjerili da će tvrtka ispuniti svoje obveze prema Mađarskoj navedene u ugovoru, rekao je Szijjarto. Ministar nije rekao kada je došlo do telefonskog razgovora. Ministarstvo vanjskih poslova nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar.

Prema sporazumu s Gazpromom koji je potpisan prošle godine, Mađarska dobiva 3,5 milijardi kubnih metara (bcm) plina godišnje preko Bugarske i Srbije u sklopu dugogodišnjeg ugovora s Rusijom, te još jednu milijardu kubnih metara plina iz Austrije. Ugovor vrijedi 15 godina, s mogućnošću izmjene kupljenih količina nakon 10 godina.

Szijjarto je također u nedjelju rekao da je energetska sigurnost Mađarske, uključujući opskrbu plinom, stabilna te da isporuke plina stižu svakodnevno prema ugovoru, prema rasporedu i bez ikakvih smetnji.

Ruski tokovi plina u Europu u petak su bili ispod potražnje jer su Italija i Slovačka izvijestile da primaju manje od polovice uobičajenih količina kroz plinovod Sjeverni tok 1, koji prelazi Baltičko more od Rusije do Njemačke i čini oko 40% tokova ruskog plinovoda u Europsku uniju.





Njemačka je u nedjelju najavila daljnje korake za povećanje razine skladišta plina kako bi se pripremila za sljedeću zimsku sezonu, kada se boji da bi Rusija mogla smanjiti ili čak potpuno zaustaviti opskrbu.

 

Komentari

komentar





You may also like