zelenski eu parlament

Rusija objavila pod kojim uvjetima bi sada pristala na mir s Ukrajinom

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Mihail Galužin danas je u intervjuu za ruski RTVI pričao o novim geopolitičkim okolnostima.

“Potreban nam je neutralan i izvanblokovski status Ukrajine, njeno odbijanje da se pridruži NATO-u i EU i potvrda statusa Ukrajine bez nuklearnog oružja, kao i priznanje nove teritorijalne stvarnosti od strane Kijeva i međunarodne zajednice”, rekao je prilično jasno zamjenik ministra.

Galužin je rekao da Moskva vjeruje da je “sveobuhvatan, pravedan i održiv mir u Ukrajini i Europi” moguć kada prestanu sukobi između ruskih i ukrajinskih trupa uz isporuku oružja od strane zapadnih zemalja. Rekao je da je Ukrajina odbila razmotriti diplomatsko rješenje rata i da nije bilo “značajnih promjena” u poziciji Kijeva jer se “nastavlja oslanjati na vojno rješenje sukoba”.

“Čini se da će mnogo toga ovisiti o tome koliko brzo Kijev i Zapad shvate da recept za mirnu budućnost Ukrajine leži u povratku na izvore njezine državnosti zapisane u Deklaraciji o državnom suverenitetu iz 1990.”, koja predviđa neutralni, a ne “blokovski status Ukrajine uz poštivanje prava ruskog stanovništva u zemlji i njezinih nacionalnih manjina”, rekao je. Galužin je također rekao da Rusija “neće tolerirati postojanje otvoreno antiruske države” na svojim granicama, dodajući da je glavna prepreka postizanju sporazuma o uspostavi sigurnosne zone oko nuklearne elektrane Zaporožje “tvrdoglavost Ukrajine”.

Situacija u Pridnjestrovlju “stvarno teška”

Galužin je rekao da je situacija u poluautonomnoj moldavskoj regiji Pridnjestrovlje trenutno “stvarno teška”. “Rusija i naše mirovne snage na Dnjestru (rijeci) učinit će sve što je u njihovoj moći da spriječe eskalaciju u regiji. Nadam se da će usijane glave imati dovoljno razuma da se događaji ne razviju prema negativnom scenariju”, rekao je. Rekao je da će Rusija nastaviti s naporima da pronađe rješenje u vezi s Pridnjestrovljem u formatu 5+2 kao “jamac i posrednik”, dodajući da su tvrdnje o namjeri Rusije da “intervenira” u unutarnje poslove Moldavije “lažne”.

“Za razliku od Zapada, Rusija poštuje suverenitet drugih država i ne miješa se u njihove unutarnje stvari. Zainteresirani smo za dobrosusjedske odnose s Kišinjevom. Zalažemo se za konstruktivan dijalog uz uzajamno poštovanje”, dodao je. Pridnjestrovlje je nepriznata odcijepljena regija međunarodno priznata kao dio Moldavije, ali je trenutno pod kontrolom proruskih separatista.





O zbivanjima u Gruziji i Armeniji

Odgovarajući na pitanje o nedavnim prosvjedima u Gruziji, Galužin je rekao da Moskva vidi “želju Zapada da uzdrma situaciju” u zemlji kako bi se Tbilisi usmjerio na aktivniju potporu Ukrajini i istovremeno prekinuo veze s Rusijom.

Rekao je da se unatoč nepostojanju diplomatskih odnosa između dviju zemalja, trgovinski i gospodarski odnosi razvijaju te da bi normalizacija odnosa između Rusije i Gruzije “u potpunosti zadovoljila interese naroda” obiju zemalja. Ranije ovog mjeseca, odobrenje gruzijskog parlamenta nacrta zakona o “transparentnosti stranog utjecaja” u prvom čitanju dovelo je do prosvjeda u glavnom gradu Tbilisiju. Nacrt zakona kasnije je odbijen u drugom čitanju.

Galužin je također komentirao temu dijaloga s Armenijom u okviru Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti (ODKB). “S naše strane, ponovno potvrđujemo svoju spremnost za provedbu planova za raspoređivanje misije ODKB-a na armensko-azerbajdžanskoj granici u interesu osiguranja sigurnosti Armenije”, rekao je. Od prosinca, azerbajdžanski aktivisti navodno zbog ekoloških razloga prosvjedovali su protiv armenskog ilegalnog iskorištavanja prirodnih resursa u regiji Karabah, gdje su ruske mirovne snage stacionirane od kraja sukoba u jesen 2020.





Odnosi između dvije bivše sovjetske republike Armenije i Azerbajdžana napeti su od 1991. godine, kada je armenska vojska okupirala graničnu regiju Nagorno-Karabah, teritorij međunarodno priznat kao dio Azerbajdžana i sedam susjednih regija. U jesen 2020., u 44 dana sukoba, Azerbajdžan je od armenske okupacije oslobodio nekoliko gradova, sela i naselja. Mirovni sporazum uz rusko posredovanje slavljen je kao trijumf u Azerbajdžanu.

Komentari

komentar

You may also like