Rusija objavila snimke i koordinate zapadnih ‘centara odlučivanja’, tvrdi da zapadni sateliti ‘rade za našeg neprijatelja’

Ruska svemirska agencija objavila je koordinate stožera obrane zapadnih zemalja uključujući američki Pentagon i mjesto održavanja samita NATO-a, i napisala da zapadni satelitski operateri rade za ruskog neprijatelja – Ukrajinu, izvještava Reuters.

Dmitrij Rogozin, čelnik Roscosmosa, rekao je ruskoj novinskoj agenciji RIA Novosti: „Cijeli konglomerat privatnih i državnih orbitalnih grupacija sada radi isključivo za našeg neprijatelja“.

Članovi NATO saveza predvođenog SAD-om ne kriju činjenicu da šalju oružje kako bi pomogli Ukrajini u otporu ruskoj invaziji.

Američka tvrtka za satelitske snimke Maxar, čiji klijent je i Ministarstvo obrane SAD-a, nekoliko je puta objavila slike snimljene nad Ukrajinom i Rusijom prije početka invazije u veljači. Objave uključuju i fotografije grupiranja ruskih vojnih snaga u blizini Ukrajine u vrijeme dok je Rusija poricala bilo kakvu namjeru invazije.

„Danas se u Madridu otvara samit NATO-a na kojem će zapadne zemlje Rusiju proglasiti svojim najgorim neprijateljem“, napisao je Rogozin na društvenoj mreži Telegram. „Roscosmos objavljuje satelitske fotografije mjesta održavanja samita i samih ‘centara odlučivanja’ koji podržavaju ukrajinske nacionaliste“, naveo je. Objava je uključivala ruske satelitske slike mjesta održavanja samita u Madridu, Pentagona, Bijele kuće u Washingtonu, zgrade britanske vlade u središtu Londona, zgrade njemačkog kancelara i parlamenta u Berlinu, sjedišta NATO-a u Bruxellesu, te rezidencije francuskog predsjednika i druge vladine zgrade u Parizu.

„Dajemo i koordinate objekata“, napisao je Rogozin. „Za svaki slučaj“, dodao je. Koordinate, izražene u stupnjevima zemljopisne širine i dužine, svima su ionako dostupne na aplikacijama poput Google Mapsa.





Rusija svoju invaziju naziva “specijalnom vojnom operacijom“. Službena Moskva tvrdi da je morala djelovati kako bi zaštitila govornike ruskog jezika od progona i spriječila NATO da iskoristi Ukrajinu za ugrožavanje sigurnosti Rusije. Kijev i NATO odbacuju ovo opravdanje kao neutemeljen izgovor za rat.

Medij: Što očekivati ​​od samita NATO-a u Madridu





Komentari

komentar

You may also like