Rusija obustavila rad svoje stalne misije pri NATO-u, kao i misiju NATO-a u Moskvi

Rusija obustavlja aktivnosti svoje stalne misije pri NATO savezu u Bruxellesu, kao i rad vojne misije za vezu Sjevernoatlantskog saveza u Moskvi. Akreditacija osoblja NATO-a ukida se 1. studenog ove godine. Ovo je objavljeno u priopćenju ruskog Ministarstva vanjskih poslova u ponedjeljak, 18. listopada.

Rusija je poduzela takav korak kao odgovor na odluke Sjeveroatlantskog saveza u vezi s stalnom misijom Rusije pri NATO-u u Bruxellesu, kada je tajništvo NATO-a 6. listopada 2021. službeno obavijestilo o odluci glavnog tajnika Saveza Jensa Stoltenberga da od 1. studenoga 2021. ukine akreditacije za 8 zaposlenika Stalne misije Ruske Federacije, a također smanji ukupni broj diplomatskog predstavništva na 10 osoba.

“Veličina našeg diplomatskog predstavništva u Bruxellesu već je dvaput unilateralno smanjena od strane NATO-a 2015. i 2018. godine – nakon odluke saveza 1. travnja 2014. o obustavi svake praktične civilne i vojne suradnje između Rusije i NATO-a. Prijem naših diplomata u sjedište saveza i odnosi s njegovim međunarodnim tajništvom također su bili maksimalno ograničeni. Kontakti na vojnoj liniji su zamrznuti”, priopćilo je rusko ministarstvo.

Rusko MVP naglasilo je kako “navedene radnje članica NATO-a potvrđuju da nisu zainteresirane za ravnopravan dijalog i zajednički rad na deeskalaciji vojno-političkih napetosti”.

“Linija savezništva prema našoj zemlji postaje sve agresivnija. “Ruska prijetnja” se, između ostalog, napuhuje kako bi se ojačalo unutarnje jedinstvo saveza, kako bi se stvorio dojam njegove “relevantnosti” u suvremenim geopolitičkim uvjetima”, stoji u navedenom priopćenju.

Kao odgovor na ove, kako je navedeno, neprijateljske radnje, ruska strana donijela je sljedeće odluke:





“Zbog odsutnosti, kao rezultat namjernih koraka NATO-a, odgovarajućih uvjeta za obavljanje diplomatskih aktivnosti, rad stalne misije Rusije pri NATO -u, uključujući glavnog vojnog predstavnika, obustavljen je.”

Precizirano je da će izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Ruske Federacije u Kraljevini Belgiji biti ovlašten za održavanje hitnih kontakata sa sjedištem saveza. Po nahođenju saveza, jedan od veleposlanika država članica NATO-a u Moskvi može obavljati slične funkcije. ”

“Obustavljaju se aktivnosti vojne misije NATO -a za vezu u Moskvi. Akreditacija njezinim zaposlenicima oduzima se 1. studenog 2021. godine. Prestaju aktivnosti Informacijskog ureda NATO -a u Moskvi, osnovanog pri Veleposlanstvu Kraljevine Belgije. Međunarodno tajništvo NATO-a službeno je obaviješteno o odluci ruske strane ”, priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova.





Komentirajući trenutačnu situaciju, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je kako “NATO nije zainteresiran za bilo kakav ravnopravan dijalog, za bilo kakav zajednički rad”.

“Ako je tomu tako, naravno, ne vidimo veliku potrebu nastaviti se pretvarati da su neke promjene moguće u doglednoj budućnosti, jer je NATO, zapravo, proglasio nemogućnost takvih promjena”,  kazao je šef ruske diplomacije.

Na ovu odluku Moskve jučer je u Luksemburgu reagirao njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas, kazavši kako će odluka Rusije da zatvori svoju stalnu misiju pri NATO savezu i obustavi aktivnosti vojne komunikacijske misije i ureda za informiranje saveza u Moskvi zakomplicirati odnose između Rusije i Zapada.

“To komplicira situaciju, koja je već bila teška”, – citirao je Maasove riječi Reuters.

“Njemačka je težila u okviru NATO -a dijalogu s Rusijom”, rekao je njemački ministar, ističući kako bi odluka Moskve mogla “ozbiljno narušiti” njene odnose sa zapadnim zemljama.

 

Komentari

komentar

You may also like