Rusija obznanila cijene plinovoda „Sjverni tok 2“, „Sila Sibira“ i „Turski tok“ i najavila povećanje udjela u svjetskoj proizvodnji LNG-ja

Cijena izgradnje plinovoda „Sjeverni tok 2“ iznosi 11 milijardi dolara, plinovoda „Sila Sibira“ 21 mlrd. dolara, a plinovoda „Turski tok“ 7 mlrd. dolara, priopćilo je, u srijedu, 3. listopada, rusko Ministarstvo energetike.

Osim toga, ruski plinski div Gazprom nakon 2025.g. nemjerava izgraditi i plinovod „Sila Sibira 2“, a do 2020. g. ta tvrtka namjerava povećati kapacitet plinovoda „Sahalin-Habarovsk-Vladivostok“ za 8 milijardi m3 plina godišnje, također za isporuke Kini.

U prosincu 2017.g. potpisani su glavni uvjeti za isporuke prirodnog plina s ruskog Dalekog istoka u Kinu, a do kraja ove godine Gazprom namjerava potpisati konačni ugovor s kineskim energetskim divom CNPC.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak izjavio je danas na „Ruskom energetskom tjednu“ (traje od 3. do 6. listopada) u Moskvi, kako je ukupni plan proizvodnje ruskog ukapljenog (LNG) plina smanjen sa 100 milijuna tona na 80-90 milijuna tona godišnje. Njime Rusija namjerava zauzeti 20% ukupne svjetske proizvodnje LNG plina. Prošle je godine Rusija, kazao je dalje Novak, zauzimala 4% svjetske proizvodnje ukapljenog plina. A sada, uzimajući u obzir početak eksploatacije dvaju novih projekata u sklopu „Yamal LNG“, udio Rusije na svjetskom tržištu već je porastao na 8%. Treći projekt unutar „Yamal LNG“ koji se upravo gradi, povećat će taj udio na 10%, kazao je ruski ministar.

Dakle, ruske ambicije na LNG tržištu jako su velike i odnose se u prvom redu na dalekoistočno azijsko tržište na kojem Rusija namjerava cjenovno konkurirati SAD-u, koristeći se svojim idealnim geografskim položajem u odnosu na glavne kupce LNG-a, Japan, Kinu i Južnu Koreju. Ruski planovi protežu se i na izgradnju novih LNG terminala na poluotoku Kamčatki i otoku Sahalinu.

Podsjećamo: Gazprom je do 5. rujna položio 2010 kilometara plinovodnih cijevi za plinovod „Sila Sibira“ od Jakutije do rusko-kineske granice, što je 93% od njegove ukupno planirane dužine. Od dviju cijevi plinovoda „Turski tok“ položeno je njih 1530 kilometara, što iznosi 81% njihove ukupne dužine na morskom dijelu plinovoda.





Najrazvikaniji od svih, zbog dobro poznatih geopolitičkih igara u pozadini, – plinovod „Sjeverni tok 2“ koji bi trebao prolaziti od Rusije, dnom Baltičkog mora do Njemačke, imat će kapacitet od 55 milijardi m3 plina godišnje i minimalni rok eksploatacije od 50 godina. Tvrtka izvođač Nord Stream 2 AG, 5. rujna počela je polaganje cijevi za taj plinovod u finskim vodama Baltičkog mora. Njemački državni vrh postojano tvrdi kako neće odustati od izgradnje tog plinovoda neovisno o velikim američkim političkim pritiscima. Stanje je do te mjere kulminiralo, da je Rusija nedavno izjavila, kako je u slučaju potrebe, zbog mogućih američkih sankcija prema europskim energetskim tvrtkama koje u tom projektu sudjeluju, sama spremna u potpunosti financirati njegovu izgradnju.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like