Rusija od Njemačke traži ratne kompenzacije za sve stanovnike Lenjingrada, a ne samo Židove (Video)

Foto: preuzeto s Al Jazeera Balkans

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova pokrenulo je pitanje o brojnim žalbama još živih građana Lenjingrada (sada Sankt Peterburga) koji su preživjeli višegodišnju blokadu njemačkog Wermachta tijekom Drugog svjetskog rata, zbog izbjegavanja njemačke vlade individualnih isplata kompenzacija svim stradalim građanima, neovisno o nacionalnoj pripadnosti. Naime, mnogi niz godina Njemačka isplaćuje kompenzacije samo građanima židovske nacionalnosti po liniji Međunarodne židovske konferencije o materijalnim potraživanjima prema SR Njemačkoj.

Pitanje se pokreće „uoči 77. godišnjice potpunog oslobođenja Lenjingrada od fašističke blokade, koja se obilježava 27. siječnja 2021. g., i u svezi nastavka pristizanja u ruska državna tijela mnogobrojnih pritužbi građana koji su preživjeli blokadu“, navodi se u priopćenju ruskog MVP od 18. siječnja.

Istodobno, ljudi drugih nacionalnosti koji su, zajedno sa Židovima, doživjeli strahote blokade, nisu dobili nikakvu odštetu i ne dobivaju je, priopćilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

“Vjerujemo kako to ne odgovara načelima pravde i jednakosti. U više navrata predlagali smo Berlinu provedbu posebnih konzultacija kako bi se pronašlo rješenje temeljeno na načelima pravde, morala i etike, bez pokušaja skrivanja iza legalističkih izgovora, koji, zapravo, opravdavaju otvorenu diskriminaciju nežidovskih pripadnika blokade. Nažalost, stalno smo bivali odbijani”, objavilo je rusko MVP.
MVP RF „smatra neuvjerljivim izjave Berlina o nemogućnosti pojedinačnih isplata zbog straha od stvaranja „neželjenog presedana“, nakon kojeg bi Njemačku zapljusnuo val zahtjeva za kompenzacije od strane drugih zemalja pogođenih i razrušenih, kao rezultat Hitlerove agresije“.

“Ovo je obrazloženje neodrživo. Uzimajući u obzir povijesno priznanje jedinstvene po stupnju okrutnosti i neselektivne prirode Lenjingradske blokade, sve žrtve blokade trebaju biti izdvojene u zasebnu kategoriju žrtava nacizma bez diskriminacije na temelju nacionalnosti”, napominje rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

Također podsjeća i kako je, ranije, dugi niz godina njemačka strana također blokirala mogućnost priznanja isplata kompenzacija bivšim sovjetskim ratnim zarobljenicima, također se pozivajući na “rizike od presedana”. Međutim, na kraju su takva plaćanja izvršena i nisu podrazumijevala potraživanja od trećih zemalja.

“Nikakvo pozivanje na izvršene obveze reparacije pred SSSR-om ne mogu se prihvatiti kao osnova za odbijanje pružanja individualnih odšteta nežidovskim stradalnicima blokade (Lenjingrada)”, dodalo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

Objasnili su kako su odštete rezultat nagodbe na međudržavnoj razini, koja ni na koji način ne umanjuje pravo ruskih građana koji su patili od ratnih zločina na odštetu na individualnoj osnovi.

“Na godišnjicu oslobađanja Lenjingrada, pozivamo SR Njemačku da napokon donese odluku o humanitarnim isplatama svim žrtvama blokade, bez obzira na njihovu nacionalnost. Uvjereni smo da će takav potez dobiti sjajan simbolički zvuk u kontekstu neviđenog poslijeratnog pomirenja Rusa i Nijemaca i da će ga cijeniti sve (preživjele) žrtve blokade Lenjingrada”, zaključilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova.
 

 

Komentari

komentar

loading...

You may also like