Rusija odbacuje mogućnost sklapanja mirovnog sporazuma s Japanom dok joj je neprijateljska država

Glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov odbacio je mogućnost pregovora o mirovnom sporazumu s Japanom, objavio je ruski medij RIA Novosti.

Time je komentirao izjavu japanskog premijera Fumia Kishide koji je u uvodnom govoru na otvaranju današnje sjednice parlamenta naglasio  kako je Tokio čvrsto opredijeljen za rješavanje teritorijalnog problema i sklapanje mirovnog sporazuma s Rusijom, usprkos teškim međusobnim odnosima zbog Ukrajine.

“Naravno, pod takvim uvjetima nije moguće pregovarati o mirovnom sporazumu”, kazao je u ponedjeljak Peskov novinarima, dodavši da je Japan sam zauzeo mjesto među ostalim zapadnim zemljama i postao Rusiji neprijateljska zemlja. Rusija pod takvim okolnostima ne dozvoljava pregovore, kazao je Putinov glasnogovornik.

Odnosi između dviju država godinama su bili u sjeni nepostojanja mirovnog sporazuma nakon završetka Drugog svjetskog rata. Glavna prepreka je pitanje Južnih Kurila (otoci Kunashir, Shikotan, Iturup i greben Habomai), na koje Tokio polaže pravo, pozivajući se na bilateralni Ugovor o trgovini i granicama iz 1855. godine, navode RIA Novosti.

Godine 1956. SSSR i Japan usvojili su Zajedničku deklaraciju, u kojoj je Moskva pristala, nakon sklapanja mirovnog ugovora, razmotriti mogućnost prijenosa Habomaija i Shikotana Japanu. Sudbina Kunašira i Iturupa nije bila uključena. Međutim, naknadni pregovori nisu doveli do ničega. Moguće je da je Tokio bio pod utjecajem Sjedinjenih Država, koje su zaprijetile da će, ako Japan pristane na prijenos samo dva Kurilska otoka, to utjecati na povratak Okinawe njemu, navodi ruski medij.

Stav Moskve je da su otoci postali dio SSSR-a nakon Drugog svjetskog rata i da je ruski suverenitet nad njima neupitan.





 

Komentari

komentar





You may also like