Rusija odbila dva leta iz Europe zbog Bjelorusije i novih ruta

Zračna kontrola Rusije odbila dati autorizaciju za dva leta koja su trebala stići u Moskvu. Prvo je odbijen let Pariz- Moskva francuskog Air France-a u srijedu, a nakon toga i let Beč-Moskva austrijskog avio operatera.

Problem je što putanja planiranih letova nije standardna i najkraća, već su htjeli zaobići zračni prostor Bjelorusije zbog odgovora EU na zračni incident u Bjelorusiji.

Dok je prvotno obrazloženje u zapadnim medijima bilo politički razlog (svrstavanje Rusije uz Bjelorusiju), službeni odgovor Moskve sugerira mnogo jednostavnije obrazloženje. Iz ministarstva prometa javili su kako je do blokade letova došlo zbog tehničkog razloga i izrade novih ruta. To objašnjenje podržava i činjenica da je danas odobren let iste avio kompanije iz Austrije. Osim toga, ruski RBC piše, prema neimenovanim izvorima iz ministarstva prometa, kako će ruska kontrola leta ubrzo formalizirati sve letove iz Europe koji bi zaobišli Bjelorusiju.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, upitan o ovim letovima, odgovorio je: “Predsjednički ured nije zadužen za kontrolu zračnog prometa. Savjetujemo da ovo pitanje pošaljete našim autoritetima za kontrolu leta.”, prenosi Interfax

 

Komentari

komentar





You may also like