Rusija odgovorila na pismo Armenije za pružanje vojne pomoći

Nakon što je danas armenski premijer Nikol Pashinyan uputio pismo ruskom čelniku Vladimiru Putinu za žurno obavljanje razgovora o ruskom pružanju pomoći Armeniji zbog sukoba u Nagorno Katrabahu i opasnosti od prelijevanja istog na armenski državni teritorij (vidi poveznicu ispod teksta), stigao je odgovor Moskve.

Rusija potvrđuje privrženost savezničkim obvezama u odnosima s Armenijom, između ostalog i onima koje proizlaze iz Ugovora o prijateljstvu, suradnji međusobnoj pomoći između dviju država od 29. kolovoza 1997. godine, objavljeno je u današnjem priopćenju ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

„U svezi s obraćanjem premijera Republike Armenije Nikola Pashinyana predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu s molbom za početak konzultacija s ciljem određivanja vrste i količine pomoći koju Ruska Federacija može dostaviti Republici Armeniji za osiguranje njene sigurnosti, potvrđujemo privrženost Ruske Federacije savezničkim obvezama, između ostalog i onima koje proizlaze iz Ugovora o prijateljstvu…“, navodi se u priopćenju ruskog MVP.

Moskva će Erevenu pružiti svu nužnu pomoć ukoliko sadašnje vojne aktivnosti u zoni Nagorno Karabaha budu prenesene neposredno na teritorij Armenije, navodi rusko MVP, koje istodobno ponovo poziva strane u sukobu na žurni prekid vatre, deeskalaciju napetosti i povratak pregovorima s ciljem postizanja mirnog rješenja na temelju glavnih načela sporazuma postignutog između ministara vanjskih poslova Rusije, Armenije i Azerbajdžana u Moskvi 10. listopada.

TOP TEMA: Armenski premijer, po prvi put od početka sukoba u Karabahu zatražio rusku pomoć!





 

 

Komentari

komentar





You may also like