Rusija odnijela djelomičnu pobjedu u sudskom procesu oko Yukosa, vrijednu 50 milijardi dolara

Nizozemski Vrhovni sud odbio je kazniti Rusiju s 50 milijardi dolara na temelju tužbe bivših dioničara Yukosa. Svojom je presudom poništio odluku arbitraže i nižeg suda koji su od 2014. godine pokušavali natjerati Rusiju na plaćanje ovog golemog iznosa 

Nizozemski Vrhovni sud u petak se složio s dijelom ruske žalbe na arbitražnu odluku kojom je Rusiji naloženo da plati kaznu od 50 milijardi dolara. Arbitražnom odlukom, koja je sada osporena, taj je novac trebao vraćen u korist bivših dioničara naftnog diva u stečaju Yukosa, piše u petak, 5. studenog, The Washington Post.

Ova odluka znači da spor između Rusije i bivših dioničara Yukosa, koji traje već dugi niz godina, neće prestati, već će se nastaviti. To je najveći iznos odštete dosuđen arbitražom u svjetskoj povijesti. Nizozemski Vrhovni sud presudio je da je niži žalbeni sud u Haagu postupio nezakonito kada je odbacio tvrdnje Rusije da su “bivši dioničari počinili djela prijevare”.

Vrhovni sud je predmet proslijedio Apelacijskom sudu u Amsterdamu, pa će sada suci ovog tijela donijeti odluku o slučaju. Nizozemski Vrhovni sud je, međutim, odbacio druge žalbene razloge koje je iznijela Rusija.

Ovu kaznu od 50 milijardi dolara izvorno je dodijelilo Međunarodno vijeće arbitara 2014. U odluci se navodilo kako je Moskva 2003. preuzela kontrolu nad tvrtkom Yukos, prethodno ju je opteretivši ogromnim poreznim zahtjevima. Promjena vlasništva u Yukosu u to je vrijeme viđena kao pokušaj da se ušutka Mihail Hodorkovski (naslovna slika), kritičar predsjednika Vladimira Putina.

Hodorkovski i njegovi čuvari uhićeni su uz prijetnju oružjem 2003.g., nakon čega je proveo više od deset godina u zatvoru, a Yukosova imovina preprodana je državnoj tvrtki. Yukos je na kraju bankrotirao.





Ovdje bismo dodali kako je sam Hodorkovski pomilovan odlukom ruskog predsjednika Putina i pušten iz zatvora, nakon čega je napustio Rusiju te je na Zapadu i dalje vrlo aktivan s pozicije oporbenog aktivizma usmjerenog na rušenje Putinove vlasti.

 

Komentari

komentar





You may also like