Rusija održala pomorske vojne vježbe u Japanskom moru unatoč napetosti s Tokijom

Ruska raketna krstarica “Varyag” koja pripada tihooceanskoj floti i veliki protupodmornički brod “Admiral Tributs” jučer su izveli protuzračne raketne paljbe u Japanskom moru, izvijestila je u ponedjeljak tiskovna služba flote, a prenosi TASS.

Ove vježbe dolaze samo nekoliko dana nakon što je Tokio već uložio službeni diplomatski prosvjed jer tvrdi da Rusija ispaljuje rakete u njihovog isključivom gospodarskom pojasu (EEZ). Nije slučajno da se događaju ruske vježbe blizu Japana jer su Tokio i Moskva zadnjih mjeseci i tjedana ponovno u sporu oko toga čiji je teritorij Kurilskih otoka.

“Posade gardijske flote krstarice “Varyag “i velikog protupodmorničkog ratnog broda “Admiral Tributs “održale su planirane vježbe u Japanskom moru, gdje je protuzračna obrana lansirala protuzračne raketne sustave Fort, Klinok i Osa protiv letećih ciljeva koji su se kretali velikom brzinom u sklopu završne inspekcije za ljetni period obuke”, piše u izvješću flote.

“Ukupno je izvedeno 10 lansiranja projektila u sklopu akcija”, izvijestila je tiskovna služba. Za vježbu je raspoređeno u blizini još dvanaest manjih ratnih brodova i pomoćnih brodova Pacifičke flote, koji su izvršili zadatke zatvaranja područja vježbi.

Raketna krstarica Varyag pripada klasi Projekt 1164. Glavno naoružanje krstarice sastoji se od 16 protubrodskih projektila “P-1000 Vulkan” s dometom od najmanje 700 kilometara. Krstarica je zaštićena od neprijateljskih aviona, helikoptera i projektila protuzračnim sustavima “S-300F Fort” i “Osa-M”, kao i šestocijevnim topničkim nosačima AK-630 kalibra 30 mm. Brodovi su opremljeni s dva petocijevna torpedna lansera kalibra 533 mm. Također, U arsenalu se nalazi i topnički bacač AK-130 s topovima kalibra 130 mm i dometom od 23 km.

Komentari

komentar
You may also like