Rusija odustaje od nekoliko sporazuma u okviru Vijeća Europe

Ruski premijer Mihail Mišustin potpisao je dekret o prekidu sudjelovanja Rusije u brojnim sporazumima u okviru Vijeća Europe, navodi se u dokumentu koji je objavio službeni ruski portal za zakonodavne informacije, a prenosi Tass.

Počevši od 16. ožujka 2022. Rusija se počela povlačiti iz Grupe za međunarodnu suradnju Vijeća Europe o drogama i ovisnosti (Pompidouova skupina), Djelomičnog sporazuma Vijeća Europe iz 1990. o osnivanju Europske komisije za demokraciju kroz pravo, otvorenog Djelomičnog sporazuma o suradnji za prevenciju, zaštitu i organizaciju pomoći u velikim prirodnim i tehnološkim katastrofama, Proširenog djelomičnog sporazuma o sportu, Proširenog djelomičnog sporazuma o kulturnim rutama i Opservatorija za nastavu povijesti u Europi.

Nadalje, Rusija više neće sudjelovati u radu Fonda za potporu kulture Vijeća Europe (Eurimages) i Europskog audiovizualnog opservatorija.

Rusija se pridružila Vijeću Europe prije 26 godina. Od 1996. ruski izaslanici sudjelovali su u pet glavnih formata suradnje: međuvladin (Odbor ministara Vijeća Europe, CMCE), međuparlamentarni (Parlamentarna skupština Vijeća Europe, PACE), međuregionalni (Kongres lokalnih i Regionalne vlasti), sudski (Europski sud za ljudska prava) i nevladin (Konferencija INVO-a Vijeća Europe). Štoviše, Rusija je bila zastupljena u Grupi za međunarodnu suradnju Vijeća Europe o drogama i ovisnosti (Pompidouova skupina), Europskoj komisiji za demokraciju kroz pravo (Venecijanska komisija), Skupini država protiv korupcije (GRECO), kao i u međuvladinih odbora i radnih tijela Vijeća Europe. Rusija se također pridružila nekoliko desetaka akata i sporazuma Vijeća Europe, navodi Tass.

Rusija je 15. ožujka započela proces istupanja iz Vijeća Europe. Dana 11. lipnja objavljeni su zakoni koje je potpisao predsjednik Vladimir Putin o neizvršavanju svih rezolucija koje je Europski sud za ljudska prava usvojio za Rusiju nakon 15. ožujka 2022. – od trenutka kada je Rusija podnijela svoju izjavu da napušta Vijeće Europe.

 





Komentari

komentar

You may also like