Rusija optužila još dva Britanca za ‘plaćeničke aktivnosti’ u istočnoj Ukrajini

Ruski istražitelji optužili su dvojicu Britanaca za “plaćeničke aktivnosti” na području koje drže separatisti u istočnoj Ukrajini, izvijestila je u petak ruska državna novinska agencija Tass.

Tass je citirao izvor u strukturama vlasti samoproglašene Narodne Republike Donjeck (DNR), koju priznaju samo Rusija i Sirija, rekavši da su otvoreni kazneni slučajevi i podignute optužnice protiv Dylana Healya i Andrewa Hilla prema članku 430. kaznenog zakona DNR-a. Rečeno je da obojica odbijaju suradnju.

Zapadnjaci su putovali u Ukrajinu, bilo kako bi je pomogli obraniti od ruske invazije ili kako bi pomogli u pružanju humanitarne pomoći milijunima Ukrajinaca čiji su životi izokrenuti. Dana 29. travnja, rusko ministarstvo obrane objavilo je video koji prikazuje ozlijeđenog Britanca zarobljenog u Ukrajini, koji je rekao da se zove Andrew Hill i koji je govorio britanskim naglaskom, kako ga ispituju neidentificirane ruske snage. Ministarstvo je priopćilo da se predao ruskim trupama u regiji Mikolajiv u jugozapadnoj Ukrajini, najmanje 80 km zapadno od DNR-a, te da je nosio oružje. Uhvaćeni muškarac, koji je nosio maskirnu uniformu, rekao je svojim ispitivačima da je iz Plymoutha u južnoj Engleskoj i da ima četvero djece i partnera. Također 29. travnja, britanski BBC citirao je neprofitnu humanitarnu skupinu Presidium Network koja je navela da je Dylan Healy humanitarni volonter i da je priveden na kontrolnoj točki u južnoj Ukrajini zajedno s još jednim volonterom, Paulom Ureyem.

Prošlog mjeseca, dva Britanca i jedan Marokanac osuđeni su na smrt zbog “plaćeničkih aktivnosti” nakon što su zarobljeni boreći se za Ukrajinu protiv Rusije i snaga koje podržava Rusija. Njihovi rođaci kažu da su bili angažirani da se bore za ukrajinsku vojsku, te stoga nisu bili plaćenici, već redovni vojnici koji imaju pravo na zaštitu Ženevske konvencije o postupanju s ratnim zarobljenicima. Tass je u petak izvijestio da je Vrhovni sud DNR-a primio žalbe odvjetnika Brahima Saadouna i Shauna Pinnera, ali da drugi Britanac, Aiden Aslin, tek treba podnijeti žalbu. Tass je citirao sud kako će žalbe biti razmotrene u roku od najviše dva mjeseca. Piše da je Pinner tražio da mu se kazna preinači u doživotni zatvor.

Ažurirani kazneni zakon DNR-a objavljen na službenoj web stranici koji je stupio na snagu u petak navodi da će se smrtna kazna početi koristiti od 2025. godine. Nejasno je što to znači za trojicu muškaraca. DNR, za razliku od Rusije, ima smrtnu kaznu u svojim statutima od 2014., ali do sada nije donesen zakon koji opisuje kako je provesti.

Ujedinjeno Kraljevstvo odbilo je javno razgovarati s ruskim opunomoćenim vlastima u DNR-u koje ne priznaje; radije je zatražilo pomoć od Kijeva. Rusija je ustvrdila da je sudbina ovih muškaraca stvar DNR-a.





Dvojica Amerikanaca – Alexander Drueke i Andy Huynh – prikazani su na videosnimkama koje su objavili ruski državni mediji, u kojima piše da su ih zarobile separatističke snage dok su se borili za Ukrajinu.

Kremlj: Ne možemo garantirati da zarobljeni Amerikanci neće dobiti smrtnu kaznu





 

Komentari

komentar

You may also like