Rusija optužuje Izrael za podržavanje ‘neonacističkog režima’ u Ukrajini

Rusko ministarstvo vanjskih poslova optužilo je u utorak Izrael da podržava neonaciste u Ukrajini, čime su pojačali sukob koji je započeo kada je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio da Adolf Hitler ima židovsko podrijetlo, izvještava Reuters.

Izrael je u ponedjeljak osudio Lavrova, rekavši da je njegova tvrdnja – izrečena kada je govorio o ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom koji je Židov – bila “neoprostiva laž” koja je umanjila strahote nacističkog holokausta. Čelnici nekoliko zapadnih zemalja osudili su Lavrovljeve komentare, a Zelenski je optužio Rusiju da je zaboravila lekcije iz Drugog svjetskog rata.

S druge strane, rusko ministarstvo u priopćenju navodi da su komentari izraelskog ministra vanjskih poslova Yaira Lapida “antipovijesni” i “u velikoj mjeri objašnjavaju zašto trenutna izraelska vlada podržava neonacistički režim u Kijevu”. Podsjećamo, izraleski ministar ustvrdio je da: „Takve laži imaju za cilj okriviti same Židove za najstrašnije zločine u povijesti i tako osloboditi tlačitelje Židova njihove odgovornosti. Nijedan rat danas nije holokaust niti je poput holokausta.”

Moskva je ponovila Lavrovljevu tvrdnju da židovsko podrijetlo Zelenskog ne sprječava da Ukrajinom upravljaju neonacisti. “Antisemitizam u svakodnevnom životu i politici se ne zaustavlja, već se naprotiv njeguje (u Ukrajini)”, stoji u priopćenju. Lavrov je Hitlerovu tvrdnju iznio u nedjelju na talijanskoj televiziji kada su ga upitali zašto je Rusija rekla da treba “denacificirati” Ukrajinu ako je i sam predsjednik te zemlje, Volodimir Zelenski, Židov.

Izrael je izrazio podršku Ukrajini nakon ruske invazije u veljači. No, oprezan od narušavanja odnosa s Rusijom, moćnim posrednikom u susjednoj Siriji, u početku je izbjegavao izravnu kritiku Moskve i nije uveo formalne sankcije ruskim oligarsima. Međutim, veze su postale zategnutije, a Lapid je prošlog mjeseca optužio Rusiju da je počinila ratne zločine u Ukrajini.

 
 

Put prema diplomatskoj krizi? Izrael kritizira Lavrova zbog riječi o nacistima i Židovima. Pozvan i veleposlanik

Komentari

komentar

You may also like