Rusija optužuje SAD da premješta programe biološkog oružja iz Ukrajine u Poljsku i baltičke zemlje

Sjedinjene Države prebacile su vojnu biološku opremu iz Ukrajine na nove kemijske i farmakološke lokacije u Poljskoj i baltičkim državama, rekao je danas načelnik ruskih snaga za zaštitu od radijacije, kemikalija i biološku zaštitu, Igor Kirilov.

“U sklopu aktivnosti za zaustavljanje vojnih bioloških operacija u Ukrajini, Sjedinjene Države angažiraju kemijska i farmakološka postrojenja u Poljskoj i baltičkim državama. Nadalje, tamo je dopremljena oprema s ukrajinskog teritorija”, rekao je dužnosnik za TASS. Tvrdi da je ruska “operacija” spriječila daljnji razvoj tog programa na tlu Ukrajine.

“Od 2003. američke tvrtke nadziru istraživačke projekte na ukrajinskom tlu u vezi sa zoonotskim infekcijama”, rekao je načelnik ruskih snaga za zaštitu od zračenja, kemijske i biološke zaštite.

Pentagon ima za cilj stvaranje komponenti biološkog oružja i njihovo testiranje na stanovništvu Ukrajine i drugih zemalja duž perimetra ruske granice, rekao je Kirilov. “Tijekom specijalne vojne operacije ruski vojnici pribavili su više od 2000 dokumenata i referentnih i analitičkih materijala; ispitani su svjedoci i sudionici američkih vojnih bioloških programa. Navedeni materijali potvrđuju namjeru Pentagona da stvori komponente biološkog oružja i testira ih na stanovništvu Ukrajine duž perimetra naših granica”, istaknuo je.

Washington također prenosi funkcije ugovaranja vojnih bioloških aktivnosti na civilne agencije, rekao je Kirillov. “Pod pritiskom globalne zajednice, Washington mijenja svoje pristupe organizaciji vojnih bioloških aktivnosti, premještajući dogovaranje na civilne agencije – Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo energetike i Agencije za međunarodni razvoj”, istaknuo je ruski dužnosnik .To bi trebalo omogućiti američkoj vladi da izbjegne međunarodne kritike i sakrije vojnu narav tih programa, tvrdi dužnosnik iz Moskve.

Komentari

komentar





You may also like