maria

Rusija optužuje Zapad za zlouporabu humanitarnih koridora

Zapad treba iskreno i otvoreno izjaviti da želi otvoriti humanitarne koridore u Ukrajini za spašavanje militanata, rekla je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

“Ako se želi spasiti te militante, onda bi, vjerojatno, Zapad trebao iskreno i otvoreno reći na koga su se kladili i ne skrivati ​​se, kao i obično, iza pitanja čovječnosti i govoriti o humanitarnim pitanjima u interesu civila. Vidimo na čijoj su strani”, rekla je u utorak za TV kanal Russia-24.

Prema njezinom mišljenju, ako Zapad doista želi otvoriti humanitarne koridore u Ukrajini za militante, onda bi to trebalo nazvati “spašavanjem onih koje su obučili”, prenosi Tass.

“Ako se sada kolektivni Zapad […] želi uključiti u zaštitu neonacista onda se to ne treba zvati otvaranjem humanitarnih koridora vezanih za civilno stanovništvo, nego spašavanjem onih koje su oni obučavali”, rekla je Zaharova.

Međutim, prema glasnogovornici, ruska strana jest osigurala humanitarne koridore, “ali oružane snage na ukrajinskoj strani nisu dopuštale [civilima] korištenje tih humanitarnih koridora”.

“Rusija je više puta upozoravala na problem ukrajinskih militanata koji djeluju prema vlastitoj volji, ne dopuštajući narodu da koristi one humanitarne koridore koje je otvorila ruska strana”, napomenula je.





Očekuje se da će se ovog tjedna otvoriti najmanje devet humanitarnih koridora u ratom zahvaćenim područjima istočne Ukrajine kako bi se civilima omogućilo da pobjegnu teškim borbama, rekla je potpredsjednica ukrajinske vlade Iryna Vereshchuk. Za desetke tisuća civila zarobljenih u aktivnim borbenim zonama u Ukrajini, uspostava humanitarnih koridora mogla bi značiti razliku između života i smrti, prenosi ABC News.

Humanitarni koridori putevi su za bijeg civila iz najopasnijih ratnih zona. Sigurni prolazi zahtijevaju od ruskih i ukrajinskih čelnika da se dogovore o određenim rutama i razdoblju prekida vatre duž tih prometnica kako bi se civilima omogućila prilika da se izvuku iz unakrsne vatre.

Sigurni prolazi tijekom ratova potječu još iz Drugog svjetskog rata, kada su uspostavljene rute za prijevoz deset tisuća djece iz zemalja pod nacističkim nadzorom u humanitarnom spašavanju nazvanom “kindertransports”. Ženevska konvencija iz 1949. također uspostavlja pravila kako bi se civilima tijekom rata osigurao pristup humanitarnim zalihama.





“Važno je, prije svega, zapamtiti da su civili zaštićeni međunarodnim humanitarnim pravom. To su zakoni koji reguliraju oružane sukobe”, izjavila je za ABC News Crystal Wells, glasnogovornica Međunarodnog odbora Crvenog križa. “Civili bi trebali biti zaštićeni od neprijateljstava bilo da su u svojim domovima, u bolnici, u školi ili u takozvanom humanitarnom koridoru.”

Komentari

komentar

You may also like