Rusija organizira velike vojne vježbe uz granicu s Afganistanom

Više od 1500 vojnika Rusije, Tadžikistana i Uzbekistana će sudjelovati u zajedničkim vojnim vježbama od 5. do 10. kolovoza blizu granice s Afganistanom, prenosi TASS. Vježbe će se odvijati na poligonu Kharb-Maidon koji se nalazi 20 km od granice.

Osim 1500 vojnika, sudjelovat će i 300 komada raznih sustava naoružanja, artiljerije i oklopnih vozila. Vojska će vježbati zaustavljanje upada preko granica od strane oružanih bandi i “radikalnih terorističkih skupina”. Potpuno je jasno da se ovo odnosi na sve nestabilnije granice Afganistana i okolnih država.

U vježbama će sudjelovati i izviđačke i obavještajne jedinice, postrojbe protuzračne obrane te grupe za zaštitu od radijacije, kemijskog i biološkog ratovanja.

Najveći dio osoblja i naoružanja će doći iz ruske vojne baze 201.To je najveća ruska baza izvan teritorija Rusije, a smještena je u glavnom gradu Tadžikistana, Dušanbeu. Ugovorom iz listopada 2012., ruska vojska će ostati tamo do 2024. Ova baza bi mogla odigrati ključnu ulogu u ruskom pokušaju da osiguraju mir savezničkim državama u sve nestabilnijoj regiji.

Komentari

komentar
You may also like