Rusija oslobodila američkog marinca u sklopu razmjene zarobljenika

Rusija i Sjedinje Američke Države izvele su neočekivanu razmjenu zarobljenika. Zamijenili su veterana marinca zatvorenog u Moskvi za osuđenog ruskog trgovca drogom koji služi dugu zatvorsku kaznu u Americi, objavile su obje zemlje u srijedu, izvještava France Presse.

Iznenadni dogovor oko Trevora Reeda, Amerikanca zatvorenog gotovo tri godine, bio bi značajan diplomatski manevar čak i u vrijeme mira, ali je time izvanredniji jer je razmjena dogovorena u vrijeme rata Rusije s Ukrajinom koji doveo odnose SAD-a i Rusije na najnižu točku u posljednjih nekoliko desetljeća.

Predsjednik Joe Biden često je govorio o Reedovom puštanju i bez pojašnjenja istaknuo da su “pregovori koji su nam omogućili da vratimo Trevora kući zahtijevali teške odluke koje ne shvaćam olako”. Rusko ministarstvo vanjskih poslova opisalo je razmjenu kao “rezultat dugog pregovaračkog procesa”.

Više drugih Amerikanaca i dalje je u zatvoru u Rusiji, uključujući WNBA zvijezdu Brittney Griner i izvršnog direktora za korporativnu sigurnost u Michiganu Paula Whelana.

Reed, bivši marinac iz Teksasa, uhićen je u ljeto 2019. nakon što su ruske vlasti rekle da je napao policajca dok ga je policija vozila u policijsku postaju nakon noći opijanja. Kasnije je osuđen na devet godina zatvora, iako ga je američka vlada ga je opisala kao nepravedno zatočenog i izrazila zabrinutost zbog pogoršanja njegovog zdravlja.

SAD je pristao vratiti Konstantina Jarošenka, ruskog pilota koji je služio 20-godišnju saveznu zatvorsku kaznu u Connecticutu zbog zavjere za krijumčarenje kokaina u SAD nakon što je uhićen u Liberiji 2010. i izručen SAD-u.





Rusija je godinama tražila Jarošenkov povratak, dok je također odbijala molbe visokih američkih dužnosnika da se Reed pusti na slobodu.

Dvojica zatvorenika zamijenjena su u jednoj europskoj zemlji. Unatoč tome što dužnosnici nisu htjeli reći gdje se dogodila razmjena, nekoliko sati prije nego što se to dogodilo, komercijalni tragači letova identificirali su avion koji pripada ruskoj saveznoj sigurnosnoj službi da leti za Ankaru u Turskoj. Američki zavod za zatvore također je preko noći ažurirao svoju web stranicu gdje sada piše da Jarošenko više nije u pritvoru.

Razmjena zarobljenika označava najistaknutije oslobađanje Amerikanca za kojeg se smatra da je krivo zatočen u inozemstvu tijekom Bidenove administracije i dogodila se čak i kada su ih (američku vladu) obitelji zatočenika, koje su se tijekom prošle godine sastajale s dužnosnicima administracije, opisale kao hladne prema ideji razmjene.





Vlada SAD-a obično ne prihvaća takve razmjene iz straha da bi mogla potaknuti strane vlade da zatvore Amerikance kao način da izvuku ustupke i izbjegnu potencijalnu lažnu ekvivalentnost između nepravedno zatočenog Amerikanca — za što američki dužnosnici vjeruju da je Reed bio — i uredno osuđenog zločinca.

Oslobađanje nije imalo neposredan utjecaj na slučajeve drugih Amerikanaca koje drži Rusija. Među njima su Griner, koja je privedena u veljači nakon što su vlasti objavile da je pretragom njezine torbe otkriven derivat kanabisa, i Whelan, koji je u pritvoru pod optužbom za špijunažu.

Američki dužnosnici opisali su Whelana kao nepravedno zatočenog, a Biden je u srijedu rekao da “nećemo stati dok se Paul Whelan i drugi ne pridruže Trevoru u naručju obitelji i prijatelja”.

Komentari

komentar

You may also like