Rusija oštro o sudjelovanju Turske na “Krimskoj platformi”

Krimska platforma je diplomatska inicijativa predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskija koja je okupila predstavnike više od 40 država koji bi se usprotivili ruskom pripojenju Krimskog poluotoka. Organizirana je u Ukrajini na 30-tu godišnjicu ukrajinske neovisnosti.

Domaćin Krimskog foruma, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij, rekao je da je Ukrajini “potrebna međunarodna potpora” kako bi se “zaustavila agresija” Rusije.

No, ono što je posebno zapelo za “oko” vrha Rusije je sudjelovanje Turske na forumu. Glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, izrazio je zabrinutost zbog toga što je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu sudjelovao na forumu “Krimski sastanak” u ponedjeljak.  “Rusko-turski odnosi u cjelini odnose se na partnerstvo, ne samo na razini ideje, već je istinski zasnovano na stvarnim i čvrstim temeljima trgovinske, gospodarske i investicijske aktivnosti”, rekao je Peskov. “Ipak, to ne znači da je ovaj odnos oslobođen značajnih nesuglasica. Pitanje Krima je područje značajnih neslaganja. Ne prihvaćamo stav naših turskih kolega i smatramo ga apsolutno pogrešnim”, dodao je glasnogovornik Kremlja, a prenosi RT.

Peskov je napomenuo da je Rusija spremna objasniti kolegama iz Turske i drugih zemalja “stvarno stanje stvari u ovoj ruskoj regiji”. Glasnogovornik Kremlja također je rekao da je Krimska platforma “neprijateljski” događaj, iako “ovaj događaj u Kijevu i dalje je samo deklarativne prirode, nema opipljiv rezultat. Čak i ovaj deklarativni dio ima krajnje neprijateljski stav prema našoj zemlji… Naravno, sami donosimo relevantne zaključke, “, Rekao je Peskov.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov opisao je sastanak koji je pokrenula Ukrajina kao okupljanje “na kojem će Zapad nastaviti potpirivati ​​neonacističke i rasističke osjećaje sadašnjih ukrajinskih vlasti”.

Komentari

komentar

You may also like