Rusija osudila američku košarkašicu na 9 godina zatvora, Bijela kuća traži njezino oslobađanje

Ruski sud osudio je u četvrtak američku košarkašku zvijezdu Brittney Griner na devet godina zatvora nakon što ju je proglasio krivom za namjerno unošenje patrona za vape s kanabisom u Rusiju, što je presuda koju je američki predsjednik Joe Biden nazvao “neprihvatljivom”, izvještava Reuters.

Griner je nakon presude ispraćena iz sudnice s lisicama na rukama, a ona se okrenula novinarima i kazala: “Volim svoju obitelj”.

Griner, dvostruka osvajačica zlatne olimpijske medalje i zvijezda Ženske nacionalne košarkaške asocijacije (WNBA), uhićena je sredinom veljače dok je stigla igrati za rusku stranu tijekom stanke WNBA sezoni. Slučaj je bacio Amerikanku u geopolitički vrtlog pokrenut kada je predsjednik Vladimir Putin poslao trupe u Ukrajinu 24. veljače, gurnuvši američko-ruske odnose na novu posthladnoratovsku nisku razinu.

Njezina kazna sada bi mogla utrti put za američko-rusku razmjenu zarobljenika koja bi uključivala 31-godišnju sportašicu i zatvorenog Rusa koji je nekoć bio plodan trgovac oružjem. Griner je priznala da ima patrone za vape s uljem hašiša, ali je rekla da je pošteno pogriješila nehotice ih spakirajući. Prije presude je u suzama molila ruskog suca da ne “okonča svoj život” oštrom zatvorskom kaznom. Sud ju je također kaznio s milijun rubalja (16.990 dolara).

Biden je, pod pritiskom da vrati kući Amerikance zatočene u Rusiji, pozvao Rusiju da odmah oslobodi Griner i rekao da će njegova administracija nastaviti raditi na njezinu oslobađanju. “Danas je američka državljanka Brittney Griner dobila zatvorsku kaznu koja je još jedan podsjetnik na ono što svijet već zna: Rusija nepravedno pritvara Brittney”, rekao je u izjavi. “To je neprihvatljivo i pozivam Rusiju da je odmah oslobodi kako bi mogla biti sa suprugom, voljenima, prijateljima i suigračima.”

Glasnogovornik za nacionalnu sigurnost John Kirby kasnije u četvrtak pozvao je Rusiju da prihvati “ozbiljan prijedlog” Washingtona prije nekoliko tjedana za oslobađanje Griner. Odvjetnici su kazali da će se žaliti na presudu za koju kažu da je “apsolutno nerazumna”. Njezin obrambeni tim rekao je da je sud ignorirao sve dokaze koje su iznijeli, kao i Grinerino priznanje krivnje.





“Jako je uznemirena, pod velikim stresom”, rekla je Maria Blagovolina, partnerica u Rybalkin Gortsunyan Dyakin and Partners, nakon saslušanja. “Jedva može govoriti. Teško je vrijeme za nju.”

Ruski tužitelj tražio je da se Griner osudi na 9-1/2 godina zatvora ako se proglasi krivom za unošenje ilegalnih droga u zemlju.

‘Iskrena greška’





Griner je zadržana u moskovskoj zračnoj luci Šeremetjevo 17. veljače s ulošcima s hašiševim uljem u svojoj prtljazi. Iako je priznala krivnju, rekla je da nije imala namjeru unijeti zabranjenu supstancu u Rusiju niti ikoga povrijediti. “Napravila sam iskrenu pogrešku i nadam se da vaša presuda neće okončati moj život ovdje”, rekla je Griner na sudu u četvrtak prije nego što je zaplakala.

“Roditelji su me naučili dvije važne stvari: prvo, preuzmi svoje odgovornosti i drugo, naporno radi za sve što imaš. Zato sam priznala krivnju za svoje optužbe.” “Želim ponovno reći da nisam imala namjeru prekršiti ruske zakone”, kazala je sudu. Nisam imala namjeru, nisam se urotila niti planirala počiniti ovaj zločin. Griner se osvrnula i na međunarodnu politiku oko svog slučaja rekavši: “Znam da svi pričaju o političkom pijunu i politici, ali nadam se da je to daleko od ove sudnice”.

Kanabis je u Rusiji nezakonit i u medicinske i u rekreativne svrhe.

Grinerin obrambeni tim tražio je njezino oslobađanje. Alexander Boikov, jedan od njezinih odvjetnika, rekao je da su neki od spisa sastavljeni u suprotnosti sa zakonom.

‘Razmjena zarobljenika’

Sjedinjene Države ponudile su razmjenu ruskih zarobljenika za američke državljane, uključujući Brittney Griner i bivšeg marinca Paula Whelana.

Jedan izvor upoznat sa situacijom rekao je da je Washington voljan razmijeniti osuđenog trgovca oružjem Viktora Bouta, čiji je život inspirirao holivudski film “Gospodar rata” iz 2005. s Nicholasom Cageom u glavnoj ulozi.

Ruski dužnosnici rekli su da dogovor nije postignut. Oni tvrde da je Griner – poznata kao “BG” ljubiteljima košarke – prekršila zakone i da joj se treba suditi u skladu s tim.

USA Basketball objavio je u poruci na Twitteru da je razočaran presudom od četvrtka, ali da će ostati u suradnji s američkim State Departmentom u nastojanju da se Griner vrati kući. “Nećemo biti zadovoljni sve dok se BG ne vrati u SAD i ne ujedini sa svojim voljenima, suigračima i navijačima”, rečeno je. Povjerenica WNBA Cathy Engelbert i povjerenik NBA lige Adam Silver izjavili su u izjavi da je presuda protiv Griner “neopravdana i nesretna”.

Griner se na ročištu pojavila u sivoj majici i naočalama okruglih okvira. Prije nego što je sjela u optuženikov kavez, podigla je sliku UMMC Ekaterinburga, tima za koji je igrala u Rusiji tijekom stanki u WNBA sezonni. U svom prošlotjednom svjedočenju, Griner je izrazila zbunjenost kako su patrone za vape završile u njezinoj prtljazi dok je letjela u Rusiju kako bi se pridružila UMMC Ekaterinburgu za playoff.

Suigrači i prijatelji pozvali su Bidenovu administraciju i Putinovu vladu da pregovaraju o njezinu oslobađanju.  “Nadam se da je, sada kada je presuda izrečena, suđenje gotovo, nema više suda, da će se pregovori nastaviti”, rekla je za Reuters njezina srednjoškolska trenerica košarke Debbie Jackson. “Molim se da obje strane pregovaraju u dobroj vjeri i da se Brittney i drugi Amerikanci koji su u ruskom zatvoru mogu vratiti kući.”

 

Komentari

komentar

You may also like