Rusija otkupljuje natrag vojnu opremu koju je već poslala Indiji i Mjanmaru

Analiza koju je proveo poznati japanski medij Nikkei bazirala se na ispitivanju podataka o carinjenju pošiljki u Rusiju, dobivenih iz izvora kao što su ImportGenius iz SAD-a i Exim Trade Data iz Indije. Podaci su uključivali informacije o ruskom uvozu komponenti tenkova i projektila.

Na primjer, UralVagonZavod, proizvođač tenkova za rusku vojsku, uvezao je vojne proizvode iz mianmarske vojske (poznate kao Tatmadaw) u vrijednosti od 24 milijuna dolara 9. prosinca 2022. Te su komponente registrirane kao proizvodi tvrtke UralVagonZavod. Uvezena roba, kao što je naznačeno njihovim harmoniziranim sustavom (HS) kodova, sugerira da je UralVagonZavod  otkupio 6775 nišanskih teleskopa i 200 kamera za ugradnju u tenkove.

Nobuyuki Akatani, umirovljeni viši časnik Japanskih kopnenih snaga uključen u razvoj tenkova, komentirao je da su to vjerojatno optički uređaji koji se koriste za mjerenje udaljenosti do ciljeva i precizno ciljanje u njih. Prema “The Military Balance“, godišnjem izvješću Međunarodnog instituta za strateške studije, Rusija ima inventar od približno 5000 tenkova. Oleg Ignatov, analitičar za Rusiju pri Međunarodnoj kriznoj skupini, izjavio je da Rusija posjeduje mnogo starih tenkova T-72 u skladištu koji zahtijevaju modernizaciju i potencijalno bi mogli biti raspoređeni na prvim crtama bojišnice. Dodao je da optika predstavlja značajan izazov za ruski vojno-industrijski kompleks. Prethodni podaci o trgovini pokazuju da se Rusija prije oslanjala na zapadnu tehnologiju za proizvodnju optičke opreme. Međutim, zbog trgovinskih sankcija, čini se da se Rusija bori s nabavom potrebnih komponenti, stoga pribjegava ovim otkupima.

Nadalje, ruski NPK KBM, Zavod za konstrukciju strojeva odgovoran za proizvodnju projektila, kupio je šest komponenti za noćne nišane za projektile zemlja-zrak od indijskog Ministarstva obrane za 150 000 dolara u kolovozu i studenom 2022. Ovi dijelovi, koje proizvodi KBM, ključni su za rad projektila noću i pri slabom osvjetljenju. KBM je istu vrstu dijelova prethodno izvozio u Indiju u veljači 2013. Iako je moguće da je Rusija ponovno uvezla te dijelove na popravak, nije bilo podataka koji bi ukazivali da su predmeti vraćeni u Indiju do kraja travnja.

Komentari

komentar





You may also like