Rusija otvara veliko plinsko polje koje će biti spojeno plinovodom s Kinom

Ruski predsjednik Vladimir Putin pridružit će se videokonferenciji povodom otvaranja plinskog polja Kovjkta iz kojeg će se sibirskim plinovodom “Snaga Sibira” ruski plin prenositi u Kinu, priopćio je Kremlj, izvještava RIA. Polje se nalazi na sjeveru Irkutske blasti.

Polje je najveće u istočnoj Rusiji, a njegovo otvaranje dio je značajnog nastojanja Rusije da poveća opskrbu plinom prema Kini dok Europska unija nameće Moskvi sankcije za naftu i plin. “Ovo je jedinstveno ležište”, rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. Rusija je sada treći najveći dobavljač plina za Peking. Rezerve Kovjkta plinskog polja iznose 2 trilijuna kubičnih metara prirodnog plina. Očekuje se da će razdoblje aktivne proizvodnje plina u polju biti 30 godina

Također postoje planovi za izgradnju još jednog velikog plinovoda “Snaga Sibira 2”, preko Mongolije s ciljem prodaje dodatnih 50 bcm plina godišnje. Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev nalazi se u Kini na razgovorima s predsjednikom Xi Jinpingom gdje razgovaraju o idućim oblicima  “strateškog partnerstva”.

Komentari

komentar

You may also like