Rusija otvorila novu zračnu bazu na krajnjem sjevero-istoku Sirije!

Iz do sada jedine ruske zračne baze u Siriji – Hmeymim, u krajnjoj sjevero-zapadnoj regiji Latakija, prebačena je prva grupa ruskih vojnih helikoptera u zračnu luku Kamshli, u krajnjoj sjevero-istočnoj sirijskoj regiji Hasakah, izjavili su u četvrtak, 14. studenog, ruski vojni mediji.

Radi se o prvoj  grupaciji ruskih zračnih snaga na sirijskom sjeveru uopće i taj se događaj označava kao „povijesni trenutak“. Zapravo, od tamošnje civilne zračne luke Rusi rade svoju zračnu bazu na postojanoj osnovi s koje će djelovati njihovo zrakoplovstvo. Bazu za sada čuvaju protuzračni sustavi Pancir, a fizičko osiguranje čine specijalne postrojbe ruske vojne policije. Od četvrtka tamo počinje raditi i zračno zapovjedništvo. Ovo je prvi put da ruska vojska prelazi granicu Eufrata s ciljem izgradnje vojnih baza i zapravo se sada stacionira u blizini sirijske tromeđe s Turskom i Irakom.

Ovo prebacivanje ruskih helikoptera na sjever Sirije povezano je s provedbom zajedničkih rusko-turskih vojnih ophodnji u pograničnoj zoni između dviju država, temeljem memoranduma potpisanog 22. listopada u Sočiju. Njih će iz zraka štititi ruski vojni helikopteri i bespilotne letjelice.

Podsjećamo kako i američki Pentagon ovih dana iz Iraka ponovo prebacuje svojih 500-tinjak vojnika na istok Sirije, nakon njihovog prethodnog povlačenja temeljem Trumpove zapovjedi izdane uoči turske operacije “Izvor mira”. Između ostalog američki vojnici prebacuju se iz Iračkog Kurdistana i u spomenutu sirijsku regiju Hasake u kojoj su sada i ruski i turski vojnici, kao i postrojbe lokalnih Kurda. Dakle – na malom prostoru je puno međusobno suprostavljenih igrača pa će sigurno biti “jako vruće”.

 

 

Komentari

komentar

You may also like