Rusija planira puniti europska skladišta plina od 8. studenoga

Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je rekao Gazpromu, naftnom divu pod kontrolom države, da počne puniti europska skladišta plina nakon što Rusija popuni svoje zalihe, što bi se moglo dogoditi do 8. studenoga.”Čim dovršimo punjenje podzemnih skladišta plinom u Rusiji, krenut ćemo to raditi i u Europi”, rekao je ruski predjsednik Alekseju Milleru, direktor Gazproma, tvrtke pod većinskom kontrolom Kremlja, piše Reuters.

Gazprom će puniti podzemna skladišta plina u Njemačkoj i Austriji. Europska skladišta plina su na 70% prošlogodišnjeg kapaciteta, a taj manjak je jedan od uzroka rekordnih cijena plina u Europi. Veleprodajna cijena prirodnog plina ove je godine dosegnula rekordno visoke vrijednosti u nizu europskih država, a računi za kućanstva i poduzeća već su naglo porasli te bi s hladnijim vremenom mogli bi postati još veći.

Kontinent je sve ovisniji o prirodnom plinu zbog napuštanja ugljena i nuklearne energije, a Rusija i Norveška ove godine smanjile su svoje pošiljke, navodeći tehničke razloge. Energetska industrija  i analitičari duboko su podijeljena oko toga je li Rusija smanjila svoje isporuke plina Europi kako bi stvorila pritisak za odobrenje Sjevernog toka 2 koji čeka dozvolu u Njemačkoj.

Plinovod koji podvodnim putem spaja te dvije zemlje financirali su Gazprom i njegovi europski partneri, usprkos protivljenju SAD-a i nekih europskih država poput Ukrajine i Poljske. Moskva ističe kako bi Sjeverni tok 2, koji će udvostručiti ruske kapacitete za isporuku plina putem Baltika na 110 milijardi kubičnih metara, mogao biti spas za europsko tržište tim energentom.

Komentari

komentar





You may also like