Rusija pobijedila na indijskom tenderu za isporuke PZO malog dometa

Indija se ne boji Trumpovih prijetnji sankcijama u slučaju kupnje ruskog oružja. To je bilo jasno i nakon nedavno potpisanog konačnog ugovora o kupnji ruskog protuzračnog sustava S-400 za iznos veći od 5 milijardi dolara, a danas je to samo potvrđeno. Naime, Rusija je pobijedila na indijskom natječaju za isporuku sredstava protuzračne obrane malog dometa za iznos od 1,5 milijardi dolara, tvrde ruski mediji. Radi se o ručnom raketnom sustavu „Igla“.

I indijska televizija NDTV, s pozivom na izvore u indijskoj vojsci, priopćila je kako je „Rosoboroneksport“ (ruska državna tvrtka za izvoz naoružanja, protiv koje je američka administracija uvela sankcije) predložio najpovoljnije uvijete  za isporuke raketnih sustava malog dometa. U natječaju su sudjelovale i europske tvrtke SAAB i MBDA.

Rusija i Indija su najveći partneri u vojno-tehničkoj suradnji: oko 70% ukupnog indijskog oružja i tehnike  je ruskog ili sovjetskog porijekla. Godišnje Rusija Indiji isporučuje oružja u vrijednosti od nekoliko milijardi dolara. Posljednjih godina Indija povećava uvoz oružja iz Sjedinjenih Država i, zapravo, u svemu, ne samo u trgovini oružjem, teži svojevrsnoj ravnoteži i diversifikaciji dobavljača, na što, kao velika i perspektivna država ima puno pravo ali i mogućnost, želeći na taj način izbjeći stupicu o bilo čijoj ovisnosti i manipulacijama njezinim nacionalnim interesima.

Komentari

komentar0 komentara

loading...

You may also like