Rusija počela isporuku drugog paketa strateškog raketnog sustava S-400 Indiji

Indijski mediji prošlog su tjedna izvijestili o početku drugih po redu isporuka ruskih sustava protuzračne obrane S-400 Triumf Indiji usprkos američkim sankcijama protiv Moskve.

Danas o toj temi piše i turska agencija Anadolu (AA).

Usred rusko-ukrajinskog rata koji je u tijeku, Indija je dobila obrambenu opremu za eskadrilu za obuku ruskog naprednog raketnog obrambenog sustava zemlja-zrak S-400 Triumf, piše u ponedjeljak Anadolu Agency (AA) pozivajući se na indijske medije iz prošlog petka.

Indija je u prosincu objavila da je Rusija počela isporuku obrambenih sustava dugog dometa S-400 Indiji.

Indijska agencija Asian News International (ANI) izvijestila je da je zemlja dobila simulatore i drugu opremu iz Moskve, piše AA.

U izvješću se navodi da se usprkos ratu u Ukrajini “dobavljanje obrane iz Moskve nastavlja”. Najnovije isporuke iz Rusije također su uključivale “remontirane motore borbenih zrakoplova i rezervne dijelove za flotu zrakoplova”.





Indija, dugogodišnji saveznik Rusije, u posljednje je vrijeme sve bliža Washingtonu. Otkako je Rusija u veljači pokrenula rat protiv Ukrajine, Indija je pozvala na mirno rješenje, ali se suzdržala od otvorenog kritiziranja Moskve, navodi AA.

Godine 2018. Indija i Rusija potpisale su ugovor vrijedan 5,5 milijardi dolara za sustav S-400, čime je Indija dovedena u opasnost od američkih sankcija. SAD već dugo pokušava odvratiti zemlje od kupnje vojne opreme od Rusije, prijeteći im kaznenim mjerama prema Zakonu o suzbijanju američkih protivnika kroz sankcije (CAATSA).

Usprkos upozorenjima Washingtona, New Delhi je krenuo naprijed s kupnjom, tvrdeći da ima strateške veze i s Rusijom i sa SAD-om, navodi AA.





Turska, još jedna zemlja koja je krenula naprijed s vlastitom kupnjom S-400, odbacila je prijetnju američkim sankcijama i rekla da su ruski sustavi pitanje njene nacionalne sigurnosti.

Koordinator za politiku sankcija američkog predsjednika Joea Bidena James O’Brien rekao je zastupnicima u Zastupničkom domu prošlog tjedna da SAD ne žele da Indija kupi sustav S-400 od Rusije, navodi AA. Također je rekao da Washington mora razmotriti važne geostrateške okolnosti kao odgovor na sve veće Bidenove zahtjeve da se Indiju izuzme iz CAATSA-e.

Podsjećamo da je indijski medij India Today objavio 15. travnja da je Rusija Indiji počela isporuku druge jedinice raketnog sustava S-400.

Izvor je potvrdio: “Da, u tijeku je isporuka drugog raketnog sustava S-400”, dodajući da uključuje više komponenti koje se isporučuju i zrakom i morem.

Prva jedinica raketnog sustava u potpunosti je isporučena do prosinca 2021. i operativna, dodao je drugi izvor.

Vojni analitičar general bojnik SB Asthana nazvao je to gotovim poslom. “Ovo mora proći bez obzira na to što SAD kažu. Tržište postoji i suvereno pravo Indije je odabrati najbolju opremu koja odgovara našem vojnom i nacionalnom interesu.”

SAD je nastavio vršiti pritisak na Indiju jer nije osudila Rusiju zbog rata u Ukrajini.

Međutim, tijekom nedavnog sastanka 2+2 između američkih i indijskih ministara obrane i vanjskih poslova u Washingtonu, američki državni tajnik Antony Blinken rekao je: “Nismo donijeli odluku o potencijalnim sankcijama ili izuzećima prema CAATSA-i.” Priznajući stare veze između Indije i Rusije, Blinken je rekao da Indija i Rusija imaju “dugu povijest i dug odnos” u trgovini obrambenom opremom.

Zakon SAD-a o suzbijanju američkih protivnika kroz sankcije (CAATSA) dozvoljava uvođenje sankcija protiv zemalja koje nastavljaju transakcije s Iranom, Sjevernom Korejom i Rusijom.

Kao što je ranije izvijestio The New Indian Express, raketni sustav može pratiti veliki broj ciljeva na udaljenosti do 600 km i može rasporediti četiri različite vrste projektila koje pogađaju ciljeve na različitim udaljenostima. Sustav je sposoban uništiti zrakoplove, projektile (krstareće i balističke), bespilotne letjelice i druge zračne objekte do 400 kilometara.

Dodali bismo i slijedeće: do sada je Rusija sustave PZO S-400 Triumf prodala Kini, Turskoj i Indiji, a uskoro bi ih trebala dobiti i Bjelorusija. Interes za njih iskazuju i brojne bliskoistočne zemlje.

Komentari

komentar

You may also like