Rusija počela s 2. fazom isporuka raketnog sustava S-400 Turskoj

Rusija je počela drugu fazu isporuka protuzračnih i proturaketnih sustava S-400 Turskoj. U utorak je u tursku zračnu bazu Mürted, kraj Ankare, sletio ruski transportni vojni zrakoplov s elementima toga sustava.

Ova faza trebala bi trajati oko mjesec dana. Prvi dio kupljenih raketnih sustava Turska je počela dobivati 12. srpnja i ta je faza trajala do 25. srpnja. U sklopu nje u Tursku je iz Rusije sletjelo 30 transportnih zrakoplova, priopćilo je tursko Ministarstvo obrane. Razmještaj sustava S-400 po svom teritoriju Turska namjerava završiti do travnja iduće godine.

Podsjećamo: kupoprodajni ugovor o sustavu S-400 između dviju zemalja potpisan je u prosincu 2017.g., a njegova vrijednost iznosi 2,5 milijardi dolara. I pored snažnog protivljenja SAD-a i NATO saveza ovome poslu Turska od njega nije odustala, čak niti pod prijetnjama uvođenja sankcija. Za sada su se od svojih prijetnji Sjedinjene Države odlučile samo za izbacivanje Ankare iz programa zajedničke proizvodnje zrakoplova 5. generacije F-35, a teško je za očekivati, zbog ukupnih geopolitičkih i sigurnosnih razloga i rizika,. da će SAD uopće i primijeniti neke oštrije mjere kažnjavanja Turske za njezin „neposluh“, o kojemu se već ionako naglo zašutilo. Tim prije, što predsjednik Donald Trump svu krivnju za ovakav razvoj događaja baca ne na Ankaru, već na bivšu američku administraciju na čelu s Barackom Obamom. Naravno, i s ovakvim Trumpovim stavovima moglo bi se itekako polemizirati s obzirom da je upravo njegova administracija intenzivirala prijetnje sankcijama Turskoj ukoliko ona operacionalizira sklopljeni ugovor s Rusima. A kada se u tome nije uspjelo, onda je i najlakše krivnju prebaciti na nekoga drugog. Jer nitko ne može opovrgnuti da je nepobitna činjenica kako su Moskva i Ankara međusobni kupoprodajni ugovor o S-400 potpisale tek u prosincu 2017. – dakle, već „debelo“ u mandatu Trumpove administracije, kao što je i činjenica da je Pentagon u vrijeme Trumpove administracije počeo Turskoj davati ponude za kupnju američkih sustava „Patriot“ ali koje su također bile nepovoljnije i u odnosu na rusku ponudu i u odnosu na zahtjeve koje je postavio sam naručitelj – tursko Ministarstvo obrane.

(Video) Ankara i Moskva potvrdile: prvi elementi sustava PZO S-400 stigli u Tursku

 
Komentari

komentar

0 komentara

You may also like