Rusija počinje pobjeđivati u elektroničkom ratovanju u istočnoj Ukrajini

Rat u Ukrajini je ušao u šest mjesec, a tehnike elektroničkog ratovanja mogle bi ruskim snagama dati prednost, tvrdi dio obavještajnih analitičara, piše američki The Verge.

Različiti promatrači primijetili su da ruski sustavi elektroničkog ratovanja igraju sve veću ulogu. Elektroničko ratovanje odnosi se na niz hardverskih i softverskih sustava koji mogu ometati, presresti ili locirati neprijateljske komunikacije. U lipnju je američka agencija AP izvijestila da su se ovi sustavi počeli sve više koristiti u istočnoj Ukrajini, gdje su kraće opskrbne linije omogućile ruskim trupama da premjeste takvu specijaliziranu opremu bliže bojnom polju. Ukrajinski dužnosnici rekli su za AP da ometanje GPS sustava za navođenje bespilotnih letjelica predstavlja “prilično ozbiljnu” prijetnju njihovoj učinkovitost.

Nova analiza objavljena u američkom Spectrumu, koju je izradio Institut inženjera elektrotehnike i elektronike (IEEE), također tvrdi da, iako elektroničko ratovanje nije odigralo bitnu ulogu na početku rata, sada pomaže u korist Rusije. “Stručnjaci su dugo hvalili Rusiju kao jednu od najiskusnijih i najbolje opremljenih vojski za elektroničko ratovanje na svijetu”, govori Bryan Clark, direktor Centra za obrambene koncepte i tehnologiju Instituta Hudson, za Spectrum. “Dakle, u prvim danima invazije, analitičari su očekivali da će ruske snage brzo steći kontrolu, a potom i dominirati, elektromagnetskim spektrom. To se nije dogodilo. Ipak, nakon gotovo desetljeća probe u istočnoj Ukrajini”, nastavlja Clark, “sada kada ruske trupe kontroliraju više teritorija u Ukrajini i sve više pribjegavaju taktici opsada oko ukrajinskih gradova, elektroničko ratovanje počinje biti bitan faktor u igri”.

U jednom takvom primjeru, ruske trupe navodno su uspjele ometati radarske komunikacije ukrajinskih bespilotnih letjelica, sprječavajući ih da učinkovito identificiraju ruske topničke jedinice. U međuvremenu, tehnike presretanja omogućile su ruskim snagama da lociraju i gađaju ukrajinsko topništvo, tvrdi Clark.

Komentari

komentar





You may also like