Rusija podigla novu optužnicu protiv Navaljnog

Ruski državni tužitelji danas su podigli novu optužnicu protiv već zatvorenog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog za novi zločin koji bi mu mogao produžiti boravak iza rešetaka do tri godine, piše Reuters.

Glasni kritičar predsjednika Vladimira Putina nalazi se u zatvoru gdje služi dvije i pol godine zbog optužbi za prijevaru i prekršenja uvjetne kazne vezanih za tu optužbu. Uhićen je nakon što se vratio iz Njemačke gdje što se liječio od gotovo smrtonosnog napada neurotoksičnim otrovom. Laboratoriji iz EU tada su zaključili da je spoj kojim je otrovan Navaljni produkt koji je toliko sofisticiran da je mogao nastati samo pod “pokroviteljstvom” države.

Nova optužnica protiv Navaljnog tvrdi da je njegova Zaklada protiv korupcije (FBK) poticala građane na “nezakonita djela”. Istražitelji su također rekli da je Navaljni pozvao Ruse da sudjeluju u neovlaštenim skupovima, “svjesni” njihove “nezakonitosti”. Ako se proglasi krivim, Navaljni bi se mogao suočiti s dodatne tri godine zatvora, a mogao bi biti pušten tek nakon 2024. godine, godine u kojoj se u Rusiji održavaju predsjednički izbori.

Navaljnijevi suradnici tvrde da se suočavaju s dosad neviđenim pritiskom u uoči parlamentarnih izbora u rujnu, a FBK i njegovi regionalni uredi su stavljeni izvan zakona kao “ekstremističke organizacije”. Ruski vrh sumnja da je Navaljni i njegova pokret zapravo “projekt” iza kojeg stoje strane sile i njihove službe.

“Nitko ne narušava prava građana poput samog Putina i svih njegovih poslušnika”, objavili su suradnici Navaljnog na društvenim mrežama. Također, najavili su strategiju “pametnog glasovanja” kojom pozivaju birače da podrže kandidate koji su u najboljem položaju da poraze političare povezane s trenutnim ruskim vrhom.

Do novih optužbi došlo je dan nakon što su istražitelji pokrenuli novi kazneni postupak protiv Navaljnijevih ključnih saveznika Leonida Volkova i Ivana Ždanova zbog prikupljanja sredstava za “ekstremističku” organizaciju. I Volkov i Ždanov napustili su Rusiju. Također, rusko regulatorno tijelo za internet je prošlog mjeseca blokiralo gotovo 50 internetskih stranica povezanih s ovim pokretom.





Komentari

komentar

You may also like