Rusija poduzima vojne protumjere kao odgovor na finsko i švedsko pridruživanje NATO-u

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu rekao je da je finsko i švedsko pridruživanje NATO-u dovelo do povećanih vojnih prijetnji blizu granice i da Moskva poduzima “adekvatne protumjere”, izvijestila je u petak novinska agencija Interfax.

U govoru je Šojgu također rekao da su Sjedinjene Države pojačale letove strateških bombardera posljednjih godina, poslale ratne brodove u Baltičko more i intenzivirali vježbe obuke u regiji sa svojim NATO partnerima. Rekao je da će Rusija odgovoriti formiranjem 12 jedinica i divizija u svojoj zapadnoj vojnoj oblasti te da radi na poboljšanju borbene snage svojih postrojbi. “Napetost nastavlja rasti u području odgovornosti Zapadnog vojnog okruga. Poduzimamo adekvatne protumjere”, rekao je ruski ministar obrane.

Finska i Švedska službeno su podnijele zahtjev za pridruživanjem zapadnom obrambenom savezu NATO-u u srijedu.

Američki predsjednik Joe Biden u četvrtak je rekao da Švedska i Finska, čije je čelnike primio u Bijeloj kući, ispunjavaju “sve uvjete” za ulazak u NATO. “Danas sam ponosan što mogu potvrditi da imaju posvemašnju potporu Sjedinjenih Država”, istaknuo je, nakon što je u Ovalnom uredu razgovarao sa švedskom premijerkom Magdalenom Andersson i finskim predsjednikom Saulijem Niinistom.

Komentari

komentar
You may also like